Nye kriterier mindsker behovet for scanning af børn En række prognosekriterier kan med stor sikkerhed identificere, hvilke børn der har lille risiko for alvorlige hjerneskader, og dermed reducere behovet for ct-scanning - og dermed også for unødvendig stråling.

Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet The Lancet. Ct-scanning kan bruges til at diagnosticere hovedskader, men betyder samtidig, at patienten udsættes for stråling. Derfor testede forskerne, om en række prognostiske kriterier kan identificere de børn, hvor risikoen for en klinisk relevant hjerneskade er meget lille, og ct-scanning ikke er nødvendig. Undersøgelsen omfattede 42.000 patienter under 18 år med mistænkte hovedtraumer. Halvdelen af patienterne indgik i en gruppe for at danne de prognostiske kriterier, mens resten indgik i en valideringsgruppe...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind