Nicolai Juul Birkbak
»Med denne metode er det målet at kunne lave adaptiv behandling, hvor onkologer kan følge udviklingen i kræfttumorerne meget tæt gennem blodprøveanalyser og hele tiden holde styr på, om kræften er vendt tilbage, eller om patienten skal skifte behandling,« Nicolai Juul Birkbak.

Ny metode: TumorDNA i blodprøver fungerer prognostisk ved lungekræft Internationalt forskerhold har udviklet en metode til at følge udviklingen i lungekræft ud fra cirkulerende tumorDNA i en blodprøve. Derved er det blandt andet muligt at se, om personer får tilbagefald efter behandling for lungekræft, eller om tumorerne har særlige genetiske mutationer, der gør nogle former for behandling mere egnede end andre. Metoden bør blive standard indenfor få år, mener dansk forsker, som er en del af studiet.

I jagten på at lave bedre diagnoser, prognoser og behandlinger til personer med lungekræft har forskere udviklet en metode til at følge udviklingen i lungekræft ved hjælp af analyser af cirkulerende tumorDNA (ctDNA) i blodprøver fra kræftpatienter. Analyserne af ctDNA gør det blandt andet muligt på et meget tidligt tidspunkt at se, om patienten har tilbagefald efter behandling for lungekræft, eller om behandlingen har den ønskede effekt på tumorerne. Da patienterne med den nye metode blot skal have taget blodprøver...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement