»Fire til fem procent af dem, der får kemoterapi, udvikler terapirelateret leukæmi efterfølgende. Det er en senkomplikation, som samtidig kommer med en yderst dårlig prognose. Derfor er det vigtigt at forstå, om klonal hæmatopoiese ikke bare øger risikoen for udvikling af terapirelateret leukæmi, men også driver sygdommen,« fortæller en af forskerne bag studiet, reservelæge Johannes Frasez Sørensen.

Mutationer ser ud til at drive risiko for terapirelateret leukæmi Mutationer i knoglemarvens celler øger risikoen for leukæmi i forbindelse med behandling med kemoterapi. Nu har danske forskere kortlagt, hvordan mutationer i knoglemarven udvikler sig gennem et kræftbehandlingsforløb. Flere studier skal til før, endelige konklusioner kan drages.

Klonal hæmatopoiese (mutationer i knoglemarvens celler) øger risikoen for at udvikle leukæmi i forbindelse med kemoterapi for en kræftsygdom.  Indtil nu har forskere dog været i tvivl om, hvordan specifikke mutationer i knoglemarven spiller ind i risikoen for at udvikle leukæmi. I et nyt studie med 12 personer viser danske forskere, at forskellige mutationer har potentialet for udvikle sig fra tidspunktet for autolog stamcelletransplantation til en diagnose med terapirelateret leukæmi og dermed være med til at drive sygdommen frem. Forskningen...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind