Et nyt studie viser, at genetiske mutationer, der er koblet til udvikling af blodkræft, allerede opstår i barndommen eller sågar før fødslen og derefter udvikler sig i kroppen, årtier inden sygdommen bliver diagnosticeret. Studiet, hvori forskere har sporet den genetiske oprindelse til blodkræft hos 10 personer, antyder, at der er et endnu ikke udnyttet potentiale for at identificere advarselstegn for blodkræft og dermed behandle sygdommen langt tidligere, end vi gør i dag. Forskningen blev offentliggjort som et såkaldt late breaking...

Her er de internationale topnyheder fra ASH 2020 Kongressen for American Society of Hematology blev på grund af COVID-19 udelukkende en online fornøjelse i år, hvilket også afspejlede niveauet af de internationale tophistorier, som blev præsenteret. På trods af det var der nogle opsigtsvækkende resultater på kongressen.
Skriv en kommentar
Danske forskere bidrog til ASH med klinisk relevante forsøgsdata Der var ikke mange danske bidrag til dette års ASH, men forskningsresultaterne havde til gengæld klar klinisk relevans.
Skriv en kommentar
Asciminib er sikkert og effektivt til hårdt ramte patienter med kronisk myeloid leukæmi Lægemidlet Asciminib viser lovende resultater som tredjelinjebehandling, når tyrosinkinasehæmmere til patienter med kronisk myeloid leukæmi ikke er nok.
Skriv en kommentarTranexamsyre forhindrer ikke blødninger hos patienter med blodkræft Tranexamsyre har ikke den samme gavnlige effekt til patienter med blodkræft, som midlet har i forbindelse med behandling af blødninger ved eksempelvis fødsler, operationer eller arvelige blodsygdomme.
Skriv en kommentarSeglcelleanæmi øger risiko for komplikationer ved smitte med COVID-19 Alvorlig seglcelleanæmi øger risikoen for udvikling af specifikke komplikationer ved smitte med COVID-19.
Skriv en kommentarNy CAR-T-celleterapi til patienter med storcellet B-celle lymfom 25 pct. af patienter med storcellet B-celle lymfom reagerer ikke godt på behandling med CAR-T-celleterapien axicabtagene ciloleucel. Det kan der rettes op på med ny version af terapiformen.
Skriv en kommentar
Mutationer ser ud til at drive risiko for terapirelateret leukæmi Mutationer i knoglemarvens celler øger risikoen for leukæmi i forbindelse med behandling med kemoterapi. Nu har danske forskere kortlagt, hvordan mutationer i knoglemarven udvikler sig gennem et kræftbehandlingsforløb. Flere studier skal til før, endelige konklusioner kan drages.
Skriv en kommentar
Vinder: »Jeg tror, at det har stor betydning for vores patienter« Robert Schou Pedersen er specialeansvarlig overlæge ved hæmatologisk sektion på Medicinsk Afdeling, Hospitalsenheden Vest i Holstebro. Afdelingen er i år kåret som bedst til kronisk lymfatisk leukæmi (CLL).
Skriv en kommentar
10 flotte danske højdepunkter på årets ASH ASH 2021 er slut, og vi gør status over, hvad de danske forskere har haft med til årets sidste store medicinske kongres. En lang række flotte studier blev præsenteret af danske forskere igen i år.
Skriv en kommentar