Debat: Lungekræftpatienters liv er tabt på gulvet på grund af dårlige beslutninger i Region Midt Danmark har været for langsomme til at stille lungekræftdiagnoser, så dødeligheden er alt for høj i forhold til lande, vi sammenlignes med, skriver Ulrich Fredberg (V), læge og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, og folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V).

Sundhedsstyrelsen har i et svar til sundhedsministeren (SPM 1813, 8. oktober 2020) udtalt, at der for ‘patienter med uspecifikke symptomer’ (dvs. hverdagssymptomer som f.eks. hoste, åndenød, skuldersmerter) ‘uden konkret mistanke om kræft er uklarheder omkring diagnostikken’.

Det kaldes det tredje diagnostiske spor, hvor sandsynligheden for lungekræft kun er få pct. For denne gruppe udtaler Sundhedsstyrelsen endvidere, at ‘der vil typisk vælges billeddiagnostisk modalitet, f.eks. røntgen, ud fra en konkret vurdering’.

Den tidligere regering lavede en ‘Jo før – jo bedre-plan’, hvor de praktiserende læger skulle have mulighed for at henvise direkte til CT-skanninger.

I Silkeborg tilbød man derfor de praktiserende læger, at de ud fra en konkret vurdering kunne henvise direkte til lavdosis-CT i stedet for almindelig røntgen af lungerne i det tredje diagnostiske spor.

Resultaterne var så gode, at flere hundrede lungekræftpatienters liv kunne reddes hvert år, hvis hele landet kunne opnå samme resultater med diagnostik i de tidligste stadier af sygdommen, hvor helbredelsesmulighederne er gode – i givet fald et historisk løft i patientsikkerheden.

Tragikomisk forklaring på lukning

Alligevel valgte hospitalsledelsen i Hospitalsenhed Midt og direktionen i Region Midt at lukke for lavdosis CT-tilbuddet i Silkeborg med den tragikomiske begrundelse, at det var en brist i patientsikkerheden, og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) udtalte i november sidste år, at det var ‘godt vi stoppede med lavdosis-CT i Silkeborg‘.

Direktionen påstod, at de praktiserende læger brugte lavdosis CT-skanning i stedet for at henvise til Lungekræftpakken med højdosis kontrastforstærket CT-skanning, hvilket alle de praktiserende læger klart afviste. Udviklingen i antallet af røntgen af lungerne og højdosis CT-skanninger i Silkeborg dokumenterede ligeledes klart, at de praktiserende læger havde ret – de udskiftede røntgen med lavdosis-CT, hvilket forklarer de unikke resultater.

Lukningen af tilbuddet om lavdosis CT-skanning har med stor sandsynlighed kostet flere lungekræftpatienter livet. Og det forsætter det med, indtil regionsrådet beslutter at genoptage tilbuddet.

Lavdosis CT-tilbuddet i Silkeborg bør indføres snarest og ikke afvente, at man finder ud af, om eller hvornår tilbuddet skal udrulles til hele landet. Ellers risikerer endnu flere lungekræftpatienter unødigt at mister livet pga. de forkerte beslutninger i Region Midt.

Kommentarer

  1. Den ledelse og direktion skal bare udskiftes og det kan kun gå for langsomt efter alle forvaltningsskandalerne derfra! Det er godt nok uhyggeligt, hvad de har været villige til at lade folk “betale”, for at komme af med deres egen torn i øjet, Ulrich Fredberg, der har modet og ærligheden til at sige fra overfor deres uhyrligheder! TAK Ulrich!

Skriv kommentar