Kreatininmålinger egner sig dårligt som mål for nyrefunktion hos hjertetransplanterede
»Vi havde en mistanke om, at kreatinin ikke var særligt godt egnet til at estimere nyrefunktionen hos denne patientgruppe, og det kan vi nu bekræfte. Vi benytter dog allerede den gyldne standard, når der er mistanke om, at det er nødvendigt, så det kommer ikke til at ændre ved noget i praksis,« forklarer en af forskerne bag studiet, læge og postdoc Morten Buus Jørgensen fra Rigshospitalet.

Kreatininmålinger egner sig dårligt som mål for nyrefunktion hos hjertetransplanterede Estimering af nyrefunktion bliver ofte gjort ud fra måling af kreatinin i blodet. Det er dog et upræcist mål til personer, der har fået en hjertetransplantation, viser ny dansk forskning.

Der eksisterer et tæt samarbejde mellem hjertet og nyrerne, og derfor er hjertetransplantationer også interessante i en nefrologs øjne. Et stærkere hjerte giver nyrerne mere blod at arbejde med og dermed bedre nyrefunktion. Omvendt kan behandling med blandt andet antibiotika og immundæmpende medicin i forbindelse med en hjertetransplantation forværre nyrefunktionen. Netop når det gælder nyrefunktionen hos patienter efter en hjertetransplantation, viser ny forskning, at brugen af kreatinin i blodet til at estimere nyrefunktionen fungerer dårligt for denne patientgruppe. Estimaterne er...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind