»Ved at identificere den genetiske risiko for hoste ved behandling med ACE-hæmmere åbner vi nu op for en mulighed for at pege på risikopersoner og allerede fra start starte dem i en anden behandling,«fortæller en af forskerne bag opdagelsen, læge og postdoc Jonas Ghouse.

Disse genetiske varianter giver hoste ved behandling med ACE-hæmmere Danske forskere har identificeret syv steder på genomet, hvor genetisk variation er associeret med risiko for hoste som bivirkning til behandling med ACE-hæmmere. En genetik test vil i fremtiden gøre det lettere i første hug at vælge den rigtige behandling til personer med forhøjet blodtryk eller hjertesvigt, siger forsker.

For 200.000 danskere er ACE-hæmmere en del af hverdagen og et vigtigt lægemiddel til at holde styr på forhøjet blodtryk, nyresygdom eller hjertesvigt. Vi har nu vist, at man ved hjælp af en blodprøve kan forudse, om patienterne er i risiko for at få bivirkninger af medicinen, og dermed kan patienterne undgå den behandling, som de formentlig ikke kan tåle Henning Bundgaard, professor, Københavns Universitet ACE-hæmmere er dog ikke et lægemiddel til alle, idet omkring 25 pct. af alle, der...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement