Activin A øges i blodet ved progression af kronisk nyresygdom
»Activin A har en kobling til tab af nyrefunktion, og nogle forsøg på dyr har vist, at hvis man hæmmer aktiviteten af activin A, kan man bremse tabet af nyrefunktion, åreforkalkning og knoglesygdom,« siger læge Anders Nordholm.

Activin A øges i blodet ved progression af kronisk nyresygdom Ny dansk undersøgelse viser, at niveauerne af activin A i blodet stiger i takt med progression i kronisk nyresygdom. Activin A spiller en rolle for både knoglerne og karvæggene og kan have betydning for blandt andet udvikling af knogleskørhed og blodpropper.

Hormonet activin A er fundamentalt for udviklingen af blandt andet hjertekarsystemet, moduleringen af knoglerne og dannelsen af nyrerne.   Hos raske voksne forsvinder hormonet fra nyrerne igen, men hos personer med akut- eller kronisk nyresygdom kan der forekomme en lokal produktion af activin A, som bliver udskilt i blodet. Jo mere nyresyg en patient er, des højere bliver niveauerne af activin A i blodet. Det er i hvert fald konklusionen i et nyt dansk studie, der netop er blevet løftet...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind