For første gang nogensinde har forskere vist, at det er muligt at reparere skader på lungevæv hos patienter med KOL ved transplantation af deres egne lungeceller. Det er en af de store nyheder her på sidstedagen af den store lungekongres for European Respiratory Society (ERS). I jagten på en kur mod KOL er forskere i stigende grad begyndt at skele i retning af stamceller og andre forstadieceller som potentielle kandidater til at reparere beskadiget lungevæv. I det omtalte studie har...
Overblik: Årets største internationale nyheder på ERS Den årlige kongres for European Respiratory Society er stedet, hvor den nyeste og mest opsigtsvækkende forskning inden for lungeområdet bliver præsenteret. Kongressen er netop overstået, og her kommer en opsummering af det, som fik tilhørerne frem på sædekanten.
Skriv en kommentar
Praksisændrende danske resultater på årets store lungekongres Flere danske forskere præsenterede data på den store scene på årets lungekongres for European Respiratory Society. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante danske nyheder.
Skriv en kommentar
Skandinavisk studie på ERS leder til praksisændring efter lungetransplantation Stort skandinavisk studie (ScanCLAD) viser, at behandling af patienter efter lungetransplantation med tacrolimus kommer med markant lavere risiko for udvikling af kronisk afstødning sammenlignet med behandling med ciclosporin. Studiets resultater har allerede inden offentliggørelsen ledt til praksisændring på hospitaler i hele Norden.
Skriv en kommentar
Lille studie med store perspektiver: Antistoffer gør problematisk lungebakterie harmløs Pseudomonas aeruginosa skaber problemer for folk med lungesygdom, herunder cystisk fibrose og KOL. Et nyt studie med personer med KOL viser, at antistoffer mod bakterien kan forhindre immunforsvaret i at overreagere og dermed mindske risikoen for KOL-forværringer.
Skriv en kommentar
Overlæge om intet tilskud til effektivt rygestopmiddel: »En falliterklæring« Lægemiddelstyrelsen har afvist at give Decigatan til at understøtte rygestop generelt tilskud. Det ærgrer overlæge Anders Løkke fra Lungemedicin ved Vejle Sygehus, men han er ikke overrasket. Det kan ellers redde liv og blive billigere på den lange bane, siger han.
1 kommentar
Professor og ledende overlæge: Nye retningslinjer ved punkteret lunge bliver en meget stor udfordring at implementere På den netop overståede ERS-kongres blev der fremlagt nye retningslinjer for håndtering af patienter med punkteret lunge. Inden for et halvt år kommer retningslinjerne ind i de danske guidelines på området, men det kommer til at tage år at få ændret praksis på alle de danske skadestuer, siger klinisk professor og ledende overlæge.
2 kommentarer
Danske receptdata kan inddele KOL-patienter efter sværhedsgraden af underliggende sygdom Et nyt studie viser, at det er muligt med de danske receptregisterdata at etablere en sammenhæng mellem behandlingsintensiteten for KOL og sværhedsgraden af den underliggende sygdom. Klassifikationen kan blive et vigtigt værktøj i fremtidige epidemiologiske studier, siger forsker.
Skriv en kommentar
Bybørn har flere luftvejsinfektioner i den tidlige barndom end småbørn på landet Ny dansk forskning viser, at børn, som vokser op i byerne, får flere luftvejsinfektioner sammenlignet med børn, der vokser op på landet. Ifølge studiet er luftforurening og dagsinstitutionsvaner blandt mange andre ydre faktorer ikke årsagen til forskellen. Derimod kan forskelle i både moderen og barnets blodprøver og det nyfødte barns immunforsvar være med til at forklare koblingen, siger forsker.
Skriv en kommentar
Så ringe har behandling af ekstrem resistent tuberkulose været de seneste 20 år Danske forskere har lavet en opgørelse over, hvordan det er gået flere end 10.000 personer smittet med særlig resistent tuberkulose, efter de i perioden fra 2005 og frem til 2021 har modtaget bivirkningstung antibiotikabehandling. Under halvdelen havde et succesfuldt behandlingsudfald, hvilket er på niveau med behandling i perioden før antibiotika, siger forsker.
Skriv en kommentar
Dansk studie på ERS: Alfa-1-patienter har øget risiko for udvikling af flere kræftformer Alfa-1 antitrypsin-mangel er associeret med øget risiko for udvikling af KOL og kræft i leveren, og nu viser ny dansk forskning, at alfa-1 antitrypsin-mangel også øger risikoen for udvikling af hudkræft og leukæmi.
Skriv en kommentarTophistorier fra ERS: Slim kan blive vigtig biomarkør ved ved bronkiektasi og luftforurening har betydning for babyers vægt Farven på slim kan fortælle noget om graden af inflammation i lungerne hos patienter med bronkiektasi, og så føder mødre mindre babyer, hvis de har været udsat for luftforurening. Grønne området i lokalmiljøet giver dog større babyer. Det er nogle af årets tophistorier på lungekongressen ERS.
Skriv en kommentar