En undersøgelse af antistoffer mod COVID-19 blandt 29.000 ansatte på Region Hovedstadens hospitaler blev aldrig vurderet af sundhedsfaglige eksperter i en videnskabsetisk komité. Afgørelsen om, at projektet ikke var anmeldelsespligtigt til en videnskabsetisk komité og dermed heller ikke krævede informeret samtykke fra deltagerne, blev truffet af en jurist i Region Hovedstadens forvaltning, der efter dialog med den projektansvarlige professor endte med at vurdere, at undersøgelsen ikke skulle anmeldes til og godkendes af en videnskabsetisk komité. Det fremgår af en korrespondance...

Kritikere: Antistoftest af hospitalspersonale var et forskningsprojekt, ikke en screening Traf den regionale videnskabsetiske komités sekretariat en forhastet beslutning, da komitéen godkendte, at antistoftestning for COVID-19 blandt Region Hovedstadens hospitalspersonale ikke skulle anmeldes som et forskningsprojekt? Det mener to medlemmer af regionens videnskabsetiske komitéer, der kritiserer sekretariatets håndtering af sagen og den måde, som den store personaleundersøgelse er gennemført på.
Skriv en kommentar
Forskningsleder: »Det er selvfølgelig til diskussion, om det er et forskningsprojekt eller ej« Lederen for antistofundersøgelsen af sundhedspersonale i Region Hovedstaden erkender, at det kan være svært at skelne mellem screening og den spørgeskemaundersøgelse, som er brugt til en forskningsartikel i The Lancet.
Skriv en kommentar
Lange sagsbehandlingstider lammer forskningen i Region Hovedstaden Sidste år overskred hovedstadens videnskabsetiske komiteer sagsbehandlingstiden i mere end ni ud af ti sager. Problemerne med lange ventetider går flere år tilbage og har allerede kostet forskningssamarbejder, tid og penge. Nu vil regionen komme sagsbunkerne til livs.
Skriv en kommentar
Ph.d. på pause: Izzet Altintas ventede på svar i 182 dage Siden oktober 2021 har Izzet Altintas ventet på godkendelse af et ph.d.-projekt, der har potentiale til at forebygge senkomplikationer efter blodpropper i benene. Der gik næsten et halvt år, inden han hørte fra De Videnskabsetiske Komiteer i Region Hovedstaden.
Skriv en kommentarLange sagsbehandlingstider koster kroner, viden og nye behandlinger Lægemiddelindustriforeningen (Lif) og Danske Patienter frygter, at lange sagsbehandlingstider for forskningsansøgninger i Region Hovedstaden vil få konsekvenser for både samfundsøkonomien, de kliniske afdelinger og patienterne.
Skriv en kommentar
Direktør i Region Hovedstaden: Vi har skåret mere end en måned af sagsbehandlingstiden Som direktør for Center for Sundhed har Charlotte Hosbond ansvaret for Region Hovedstadens videnskabsetiske komiteer. Hun foretrækker at have fokus på fremtiden, men erkender dog, at de seneste års høje andel af sager, der ikke behandles til tiden, ikke har været godt nok.
Skriv en kommentar
COVID-patienter presser kirurgisk afdeling længere væk fra kerneopgaven Tredje bølge med COVID-19 har ramt Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Køge, hårdt. Det normale afsnit til planlagt kirurgi huser nu udelukkende COVID-19-patienter. Selvom afdelingen kan trække på tidligere erfaringer, så presser tredje bølge fagligheden, mens ventelisterne stiger, og patienter med udskudte operationer bliver dårligere.
Skriv en kommentar
Trods tredje bølge sover Lars Østergaard godt om natten Der er en helt anden ro over forberedelserne til den anden COVID-19-vinter i Danmark på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Hvis blot coronavirus opfører sig nogenlunde som i de første bølger, har ledende overlæge Lars Østergaard nemlig erfaringen at trække på, når det kommer til planlægning, behandling og arbejdsmiljø.
Skriv en kommentarStormfloden er redet af, men digerne begynder at være tyndslidte Personaleflugt, lukkede senge, COVID-19-patienter og flere patienter med andre alvorlige sygdomme kan blive en barsk cocktail i de kommende måneder på landets intensivafdelinger. Det forudser Nanna Reiter, overlæge på Intensiv terapiafsnit, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Skriv en kommentar
»Jobbet som direktør i SSI er en bouillonterning af alt, hvad jeg tidligere har beskæftiget mig med som læge og forsker« For et halvt år siden tiltrådte Henrik Ullum som direktør for Statens Serum Institut, og siden har han skullet vænne sig til livet som embedsmand i mediernes spotlight. Det har været hårdt, men det hele værd, når han ind imellem politik, økonomi og jura stadig har tid til fagligt nørderi.
Skriv en kommentar
Regionerne vil have penge til kritisk infrastruktur Ny analyse fra Danske Regioner forud for økonomiforhandlingerne med regeringen peger på stort behov for it-investeringer til især det diagnostiske område. Derudover er der brug for fornyelse af scannere og andet medikoteknisk udstyr, som i flere regioner lever på overtid.
Skriv en kommentar