Snart to års erfaringer med patienter med COVID-19 har givet intensivmedicinerne ny viden, og har samtidig blotlagt både styrker og svagheder ved den måde, som det danske hospitalsvæsen har håndteret opgaven med at behandle patienterne på. Samtidig er der god grund til at advare både administratorer og politikere om den pressede situation, som rekrutterings- og bemandingsproblemer aktuelt giver landets intensivafdelinger. Det mener Nanna Reiter, der er formand for Udvalget for Intensiv Medicin under Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin...

Trods tredje bølge sover Lars Østergaard godt om natten Der er en helt anden ro over forberedelserne til den anden COVID-19-vinter i Danmark på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Hvis blot coronavirus opfører sig nogenlunde som i de første bølger, har ledende overlæge Lars Østergaard nemlig erfaringen at trække på, når det kommer til planlægning, behandling og arbejdsmiljø.
Skriv en kommentar
Kronikerne må ikke drukne i næste coronabølge Der er stadig mange ubekendte for lungemedicinerne, der ikke kun skal have deres øje på COVID-19, men også på kronikere, der bliver mere syge i et åbent samfund, og på influenza. Ulla Møller Weinreich, forskningsansvarlig overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, er alligevel tryg, fordi hun ved, at organisationen kan omstille sig lynhurtigt.
Skriv en kommentar
COVID-patienter presser kirurgisk afdeling længere væk fra kerneopgaven Tredje bølge med COVID-19 har ramt Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Køge, hårdt. Det normale afsnit til planlagt kirurgi huser nu udelukkende COVID-19-patienter. Selvom afdelingen kan trække på tidligere erfaringer, så presser tredje bølge fagligheden, mens ventelisterne stiger, og patienter med udskudte operationer bliver dårligere.
Skriv en kommentarInspektorordningen: Kontrol og udvikling skal gå hånd i hånd For at sikre, at uddannelsesmiljøet for læger og tandlæger lever op til målene, får afdelinger regelmæssigt besøg af Sundhedsstyrelsens inspektorordning. Lægeforeningen efterlyser flere kontrolbesøg, større ambitioner på udviklingsområdet og bedre udnyttelse af den indsamlede viden.
Skriv en kommentar
Danske intensivafdelinger modstod presset fra COVID-19 Kvaliteten af behandlingen på danske intensivafdelinger har været uforandret høj gennem COVID-19-pandemiens første bølge, viser ny årsrapport fra Dansk Intensiv Database.
Skriv en kommentar
OUH holdt dødeligheden blandt COVID-19-patienter i respirator på et lavt niveau Årsrapporten fra Dansk Intensiv Database viser markant lavere dødelighed blandt COVID-19-intensivpatienter, der kom i respiratorbehandling i Region Syddanmark, end i de øvrige regioner.
Skriv en kommentar
RKKP-direktør: »Pandemien har tydeliggjort behovet for nye datamålepunkter« COVID-19-pandemien er ikke kun en udfordring for det danske sundhedsvæsen, men også for den måde som data indsamles og anvendes på, mener Jens Winther Jensen, direktør for Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.
Skriv en kommentar
Læger frygter for konsekvenser af kritiske ytringer Frygt for repressalier får mange læger til at lægge bånd på sig selv og undlade at ytre sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse, som Dagens Medicin står bag. Det er særligt kritisk i en tid, hvor sundhedsvæsenet er under stort pres, lyder det fra professor i sundhedsledelse.
Skriv en kommentar
Formænd bekymret over ny undersøgelse af lægers ytringsfrihed Flere end otte ud af ti læger mener, at der er et generelt problem med lægers ret til at ytre sig om kritiske forhold. Det er bekymrende, lyder det fra både Overlægeforeningen og Yngre Læger, som peger på bedre ledelse, hvis tingene skal ændres.
Skriv en kommentarJuraprofessor: Offentligt ansattes ytringsfrihed rækker langt Mere end halvdelen af de adspurgte læger i Dagens Medicins undersøgelse om ytringsfrihed ved ikke, om deres arbejdsplads har klare regler for, om man må ytre sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Men reglerne er faktisk simple, fortæller juraprofessor.
Skriv en kommentar
Han gik i brechen for sine patienter, og det kostede ham jobbet Overlæge Anders Møllekær stak næsen frem og kritiserede ledelsen på Regionshospitalet Gødstrup. Han endte med at blive sygemeldt og senere opsige sin stilling på akutmodtagelsen. Nu fortæller den 44-årige læge om en udbredt management by fear-kultur, der ifølge en ny undersøgelse for Dagens Medicin ser ud til at præge landets hospitaler.
1 kommentar