Snart to års erfaringer med patienter med COVID-19 har givet intensivmedicinerne ny viden, og har samtidig blotlagt både styrker og svagheder ved den måde, som det danske hospitalsvæsen har håndteret opgaven med at behandle patienterne på. Samtidig er der god grund til at advare både administratorer og politikere om den pressede situation, som rekrutterings- og bemandingsproblemer aktuelt giver landets intensivafdelinger. Det mener Nanna Reiter, der er formand for Udvalget for Intensiv Medicin under Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin...

Trods tredje bølge sover Lars Østergaard godt om natten Der er en helt anden ro over forberedelserne til den anden COVID-19-vinter i Danmark på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Hvis blot coronavirus opfører sig nogenlunde som i de første bølger, har ledende overlæge Lars Østergaard nemlig erfaringen at trække på, når det kommer til planlægning, behandling og arbejdsmiljø.
Skriv en kommentar
COVID-patienter presser kirurgisk afdeling længere væk fra kerneopgaven Tredje bølge med COVID-19 har ramt Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Køge, hårdt. Det normale afsnit til planlagt kirurgi huser nu udelukkende COVID-19-patienter. Selvom afdelingen kan trække på tidligere erfaringer, så presser tredje bølge fagligheden, mens ventelisterne stiger, og patienter med udskudte operationer bliver dårligere.
Skriv en kommentar
Kronikerne må ikke drukne i næste coronabølge Der er stadig mange ubekendte for lungemedicinerne, der ikke kun skal have deres øje på COVID-19, men også på kronikere, der bliver mere syge i et åbent samfund, og på influenza. Ulla Møller Weinreich, forskningsansvarlig overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, er alligevel tryg, fordi hun ved, at organisationen kan omstille sig lynhurtigt.
Skriv en kommentar
Danske intensivafdelinger modstod presset fra COVID-19 Kvaliteten af behandlingen på danske intensivafdelinger har været uforandret høj gennem COVID-19-pandemiens første bølge, viser ny årsrapport fra Dansk Intensiv Database.
Skriv en kommentar
OUH holdt dødeligheden blandt COVID-19-patienter i respirator på et lavt niveau Årsrapporten fra Dansk Intensiv Database viser markant lavere dødelighed blandt COVID-19-intensivpatienter, der kom i respiratorbehandling i Region Syddanmark, end i de øvrige regioner.
Skriv en kommentar
RKKP-direktør: »Pandemien har tydeliggjort behovet for nye datamålepunkter« COVID-19-pandemien er ikke kun en udfordring for det danske sundhedsvæsen, men også for den måde som data indsamles og anvendes på, mener Jens Winther Jensen, direktør for Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.
Skriv en kommentar
Det store coronaeventyr Det skulle gå både stærkt og helst også godt, da den hjemlige forskningsverden samledes om en kraftanstrengelse i foråret 2020. Nemlig at imødegå en ny og hidtil ukendt trussel i form af SARS-CoV-2.
Skriv en kommentar
Dansk studie slår fast: Hydroxyklorokin i normale doser er hverken godt eller skidt for COVID-19-patienter Der har, især i pandemiens begyndelse, været meget snak om, hvorvidt behandling med malariamidlet hydroxyklorokin er gavnligt eller decideret skadeligt for patienter med COVID-19. Nu slår et dansk studie fast, at midlet er hverken er til gavn eller til skade.
Skriv en kommentar
Rolfs opdagelse fik Sundhedsstyrelsen til at skrotte AstraZenecas COVID-19-vaccine Her er fortællingen om den 36-årige reservelæge Rolf Blauenfeldt, der opdagede det første tilfælde af VITT i Danmark. Hans indberetning om mulige bivirkninger var stærkt medvirkende til, at AstraZenecas COVID-19-vaccine blev fjernet fra det danske og norske vaccineprogram.
1 kommentar
Læger begræder beslutning om at skrotte populær telefonordning COVID-19-pandemien har haft stor indflydelse på mange arbejdspladser det seneste år. I almen praksis har en særaftale om telefonkonsultationer formentlig bragt den største forandring med sig med 100.000 ugentlige konsultationer over telefonen i snit. Aftalen ophørte 1. juni.
4 kommentarer
»Jobbet som direktør i SSI er en bouillonterning af alt, hvad jeg tidligere har beskæftiget mig med som læge og forsker« For et halvt år siden tiltrådte Henrik Ullum som direktør for Statens Serum Institut, og siden har han skullet vænne sig til livet som embedsmand i mediernes spotlight. Det har været hårdt, men det hele værd, når han ind imellem politik, økonomi og jura stadig har tid til fagligt nørderi.
Skriv en kommentar