»Vi kan i vores studie vise, at hvis man måler niveauet af enzymaktiviteten af asparaginase i blodet hos patienterne, kan det ikke benyttes som markør for risiko for andre bivirkninger end allergi,« forklarer en af forskerne bag studiet, som blev præsenteret på ASH, læge og ph.d.-studerende Line Stensig Lynggaard fra Børneonkologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

Ingen sammenhæng mellem enzymaktivitet og bivirkninger ved asparaginasebehandling Patienter med akut lymfatisk leukæmi har stor risiko for at udvikle bivirkninger ved behandling med asparaginase. Men høj enzymaktivitet under behandlingen øger ikke risikoen, viser et nyt stort, danskledet studie.

Man kan ikke sige behandling af akut lymfatisk leukæmi (ALL) uden også at sige asparaginase. Asparaginasebehandling har over fire årtier været medvirkende til at redde mange tusinde menneskeliv, men alligevel har ikke alle optimal gavn af behandlingen. Cirka 20 pct. udvikler bivirkninger, men et nyt fælles nordisk/baltisk forskningsarbejde, der er udgået fra Danmark, viser, at det ikke har noget at gøre med niveauet af asparaginases enzymaktivitet i blodet. Forskningen er netop præsenteret på den årlige kongres for American Society of...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage

Du får fri adgang til alt indhold, samt vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalt abonnement, med mindre du opsiger forinden.

(PS: Som læge/medicinstuderende er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis)

Køb abonnement