Hovedstaden spørger lægerne om problemer med Sundhedsplatformen
»Jeg vil gerne være den første til at erkende, at den her proces ikke har været perfekt. Der har været et for stort fokus på, at vi skulle have alle hospitalerne på hurtigt for at få de fordele ved overblikket, men det har også betydet, at der er gået for lang tid, før man kunne sætte de ressourcer af, der skal til for at optimere systemet,« siger Sophie Hæstorp Andersen om Sundhedsplatformen.

Hovedstaden spørger lægerne om problemer med Sundhedsplatformen 28.000 brugere af den udskældte Sundhedsplatform i Region Hovedstaden inviteres til at deltage i brugerundersøgelse. Regionsrådsformand erkender, at alle problemer med platformen ikke bliver løst med opdatering til november, og at processen omkring platformen ikke har været perfekt.

Region Hovedstaden og Center for It, Medico og Telefoni (CIMT) har sendt en undersøgelse ud til samtlige brugere af den stærkt kritiserede Sundhedsplatform. Undersøgelsen blev sendt ud i sidste uge, og de cirka 28.000 brugere i regionen har indtil slutningen af marts til at besvare undersøgelsen.

Søren Magne Lauritsen, specialkonsulent i økonomi i CIMT, fortæller, at undersøgelsen er en standardundersøgelse, som CIMT sender ud, fordi de skal danne sig et overblik, efter at Sundhedsplatformen i januar overgik fra implementerings- til driftsfasen.

»Undersøgelsen handler primært om funktionaliteten i platformen, og hvilke områder man ser mest grund til at forbedre. Der er ikke så vildt mange spørgsmål i den, en ti-tyve stykker. Der er også en del baggrundsspørgsmål. Så her internt i huset ser vi ikke undersøgelsen som nogen stor sensation, vi ser det mere som et arbejdsredskab,« siger Søren Magne Lauritsen.

Større opdatering i november

CIMT udruller til november en større opdatering af Sundhedsplatformen, men regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S) erkender, at alle problemer ikke bliver løst med den store opdatering i november.

»Jeg håber, at opdateringen kommer til at løse mange af problemerne, men den kommer ikke til at løse dem alle. Vi kommer løbende til at tage forskellige initiativer.« siger Sophie Hæstorp Andersen, der i samme åndedrag fortæller, at undersøgelsen ikke skal ses som en decideret brugertest. Undersøgelsen skal i højere grad give et indtryk af, hvordan det står til i det store billede.

Hun fortæller, at svarene fra undersøgelsen skal diskuteres på et møde 9. april, når Sundhedsplatformens Dialogforum skal samles næste gang.

Bombarderet med advarsler

En af de læger, der i den forgangne uge har modtaget brugerundersøgelsen i sin indboks, er Jens Højberg, afdelingslæge ved Thoraxanæstesiologisk Klinik ved Rigshospitalet. Han sidder også med i Sundhedsplatformens Dialogforum, der til april skal mødes og diskutere platformen. Han retter kritik af Sundhedsplatformen og håber derfor, at Region Hovedstaden vil tage brugerundersøgelsen alvorligt.

»Der er jo tale om et halvfærdigt produkt, som man så har smurt ud, som om det var helt færdigt. Man er for sent kommet i gang med at forbedre systemet, og man har ikke for alvor inddraget de mennesker, der har fingeren på pulsen. Jeg har haft den oplevelse, at det har været meget teknokratisk styret, og at man ikke har formået at gøre tingene i den rigtige rækkefølge,« lyder det fra Jens Højberg.

Et af de store kritikpunkter fra Jens Højberg er, når man bruger Sundhedsplatformen i det daglige arbejde. Her bliver bliver lægen konstant bombarderet med standardadvarsler om en række forskellige ting. Blandt andet om lægen er klar over, at der er saltvand i noget af det medicin, han eller hun er ved at ordinere. Jens Højberg har også oplevet en anden bemærkelsesværdig advarsel.

»Man kan også til tider opleve en advarsel om, hvorvidt lægen er sikker på, om han eller hun vil ordinere det her specifikke præparat, fordi det kan være at patienten er gravid. Det er der bare ikke så stor chance for, når patienten er 84 år. Det er jo helt sort. Så al den der støj af advarsler, som lægerne alligevel i de fleste tilfælde hopper over, kan være med til i enkelte tilfælde at drukne en relevant advarsel. Så det er et stort problem,« siger Jens Højberg.

Processen har ikke været perfekt

Det er en kritik, som Sophie Hæstorp Andersen tager meget alvorligt.

»Jeg tager den kritik dybt alvorligt, og jeg vil gerne være den første til at erkende, at den her proces ikke har været perfekt. Der har været et for stort fokus på, at vi skulle have alle hospitalerne på hurtigt for at få de fordele ved overblikket, men det har også betydet, at der er gået for lang tid, før man kunne sætte de ressourcer af, der skal til for at optimere systemet,« siger hun.

Skriv kommentar