Grøn te halverer risiko for højt blodtryk

Personer, der gennem et år dagligt har drukket grøn te, halverer deres risiko for at udvikle højt blodtryk. Det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Te har længe været populært i kinesisk medicin for sine blodtrykssænkende egenskaber. Men studier på mennesker er kommet til forskellige konklusioner om, hvordan tedrikning påvirker blodtrykket.

Forskere på Taiwan undersøgte nydiagnosticeret forhøjet blodtryk i relation til tedrikning. Af en gruppe på ca. 1.500 undersøgte patienter havde 600 dagligt drukket mindst 120 ml te.

Sammenlignet med personer, der ikke drak te lige så regelmæssigt, havde denne gruppe 46 pct. lavere risiko for højt blodtryk. De, der drak mindst 600 ml te om dagen, havde 65 pct. lavere risiko. Sammenhængen bestod efter justering for en lang række andre faktorer som køn, alder, socioøkonomiske forhold, BMI, fysisk aktivitet, ryge-, alkohol- og spisevaner.

Tedrikning over længere tid end ét år gav ingen yderligere beskyttelse mod højt blodtryk.

Archives of Internal Medicine 2004; 164: 1534-40

Niels-Bjørn Albinus

Skriv kommentar