Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Forfejlet løsning at lave parallelt vaccineprogram i Danmark Det er en fejl at udbyde de godkendte, men ikke anbefalede vacciner fra AstraZeneca og Janssen Pharmaceuticals til frivillig vaccination mod SARS-CoV-19 udenom det officielle danske vaccinationsprogram, skriver Nicolai Emil Johansen, stud.med.

På nuværende tidspunkt er der som bekendt fire vacciner godkendt til brug mod COVID-19-virus i Danmark. De benytter forskellige vaccineteknologier, henholdsvis mRNA og adenovirus vektor.

Vaccinerne, der benytter sig af sidstnævnte teknologi, er dog i søgelyset, idet de kan være skyld i sygdomsbilleder, hvor der ses blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader og blødning.

Men dette er ikke den eneste bivirkning, og som jeg vil forsøge at vise med nedenstående tabel, er der langt hyppigere blevet indberettet bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen end ved mRNA-vaccinerne.

Vaccine Pfizer/BioNTech
(Comirnaty)
Moderna AstraZeneca
(Vaxzevria)
Påbegyndt vaccination (antal borgere) 1.140.207 97.394 149.955
Antal indberetninger om formodede bivirkninger 11.577 998 22.716
Antal doser pr. formodet bivirkning 98,5 97,6 6,6

(Tal hentet fra Lægemiddelstyrelsens hjemmeside pr. 7. maj 2021)

Unge risikerer at blive fristet

Tilbage i tiden, hvor vi vaccinerede med vaccinen fra AstraZeneca blev den primært givet til yngre personer med frontlinje-arbejde, og her så vi mange bivirkninger, både almindelige vaccinationsbivirkninger som ømhed og smerter på indstiksstedet, træthed og hovedpine, men også bivirkninger af alvorlig grad: Lavt antal blodplader og blodpropper.

Det er en lignende demografi, der på nuværende tidspunkt mangler at blive vaccineret i det danske COVID-19-vaccinationsprogram. Med udsigt til først at påbegynde vaccination i høj- eller måske snarere sensommeren vil mange unge måske føle sig fristet af den frihed, man får af et vaccinepas og derfor vælge en vaccine med større risiko for bivirkninger, og endda lavere effektivitet.

Dette er for mig ikke en rationel og velovervejet beslutning, men når man er ung og allerede har fået én sommer ‘ødelagt’ af den globale pandemi, er der måske ikke så langt til en beslutning om at få et skud med en Janssen- eller AstraZeneca-vaccine – koste hvad det vil.

Lad vaccinerne gøre gavn andre steder

Pandemien i Danmark er under kontrol, sådan nogenlunde i al fald. Vores system for lokale nedlukninger ved behov er på plads, og vores befolkning er færdigvaccineret om få måneder. Hvem havde for et år siden troet, at man på nuværende kunne skrive det?

Lad os derfor hellere give de doser af vacciner, vi ikke længere selv vil bruge i vaccinationsprogrammet, til lande, hvor epidemien holder befolkningen i et jerngreb – Indien f.eks. og det hellere i dag end i morgen.

Vi skal nok klare os igennem udelukkende med Pfizer/BioNTech og Moderna, uden at det får enorm betydning for vaccinationskalenderen. Så lad de andre vacciner gøre gavn et andet sted end som andenrangs produkter herhjemme. Det er alle bedre tjent med.

Skriv kommentar