Depression giver kvinder ondt i ryggen Depression øger risikoen for ondt i ryggen langt mere end tunge løft på arbejdet, viser en stor undersøgelse fra USA

Mange vil tro, at man bliver deprimeret af at have ondt i ryggen i årevis. Men i virkeligheden er det sandsynligvis depressionen, der er den egentlige skurk. Det viser en undersøgelse fra Johns Hopkins Universitet i Baltimore i USA, hvor forskerne har fulgt knap 2.000 personer i hele 13 år.

De mennesker, der havde ondt i ryggen i løbet af de 13 år, havde ikke nogen nævneværdig forhøjet risiko for at udvikle en depression. Til gengæld har kvinder med depression klart den største risiko for at udvikle kroniske rygsmerter.

Risikoen er langt større, end hvis man har et job med mange tunge løft, dårlige sociale forhold, kort uddannelse og lav løn. Overvægt er også en mindre risiko sammenlignet med depression.

Ledende overlæge Per Fink fra Århus Universitetshospital forsker i sygdomme med kropslige symptomer, som lægerne ikke kan finde fysiske forklaringer på. Han peger på, at undersøgelsen bestyrker teorierne om, at hjernens måde at fungere på spiller en større rolle for smerteplagede patienter, end man tidligere troede.

Behov for psykologisk behandling

»Det er overraskende, at depression spiller en større rolle i forhold til rygsmerter end f.eks. tunge løft. Men den bekræfter, at depression og rygsmerter hænger tæt sammen,« siger Per Fink, som mener, at smerte i bund og grund er et psykologisk fænomen, som er afhængig af den måde, vores hjerne virker på.

»Derfor bør psykologisk behandling spille en langt større rolle i den hjælp, man tilbyder patienter med ondt i ryggen,« siger Per Fink.

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorfor depression kan føre til rygsmerter, men professor og psykolog Bobby Zachariae fra Århus Universitet peger på, at depression kan øge følsomheden over for smerter.

»Når man er deprimeret, bliver man mere indadvendt og orienteret mod sin egen krop. Og det gør, at man oplever smerter stærkere. Men det kan f.eks. skyldes, at nogle af de stoffer i hjernen, som spiller en rolle ved depression, også påvirker vores måde at opleve smerte på,« siger han.

Ole Felsby

Skriv kommentar