Bred politisk kritik af beredskab En række partier vil have en forklaring på det beskedne lager af medicin

Flere sundhedspolitikere kritiserer nu, at Danmark i modsætning til flere europæiske lande satser på et meget beskedent lager af såkaldt antiviral medicin til brug under en influenza-pandemi.

Birthe Skaarup (DF), formand for Folketingets sundhedsudvalg, har tidligere rejst sagen over for sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), men vil på baggrund af de nye fund af influenzavirus i ekskrementer fra danske fugle, tage sagen op igen.

»Jeg undrer mig over den passive holdning til sygdommen. Det danske lager kan kun hjælpe en lille håndfuld, og det er for pauvert i forhold til andre lande,« siger hun.

Preben Rudiengaard (V), næstformand for sundhedsudvalget, mener, at som forebyggelse rækker 30.000 pakker slet ikke.

»Vi skal kunne beskytte det sundhedspersonale, som skal tage sig af de syge, og derfor må vi have et tilstrækkeligt stort lager. Jeg går ud fra, at de ansvarlige i Sundhedsstyrelsen har en forklaring på, hvorfor de ikke ønsker et større lager, og den vil jeg bede om, at vi får. Hvis det er økonomien, der afholder dem fra at opbygge et større lager, så holder det ikke, for hele samfundet bliver lagt ned, hvis der kommer en epidemi,« siger Preben Rudiengaard.

René Skau Bjørnsson, (S), medlem af sundhedsudvalget, vil ligeledes bede sundhedsministeren redegøre for Sundhedsstyrelsens strategi.

»Hvis økonomien er et problem, så må vi se på det,« siger han.

Også de radikales sundhedsordfører, Charlotte Fischer, vil have sagen belyst:

»Det kræver en særlig stærk begrundelse at kører ad vores helt eget spor i forhold til de andre lande. Vi må have afklaret baggrunden for WHO?s anbefaling og få et bedre billede af, hvad andre lande gør. Når WHO anbefaler, at alle lande opbygger et beredskab, så er det svært at sidde overhørigt, så spørgsmålet er, om det danske beredskab er godt nok. Omvendt er det også store beløb, der er på tale, og det spiller selvfølgelig ind«, siger hun.

Mette Ebdrup

Skriv kommentar