Astrid Krag: Min drøm er et sundhedsvæsen uden privathospitaler

Astrid Krag: Min drøm er et sundhedsvæsen uden privathospitaler Et stærkt offentligt sundhedsvæsen er den bedste garant for at sikre den fri og lige adgang for alle danskere, og derfor er privathospitalerne overflødige, siger den nye sundhedsminister, Astrid Krag (SF).

Den fri og lige adgang til sundhedsvæsnet er en af hjørnestenene i det danske velfærdssamfund, og da et stærkt offentligt sundhedsvæsen vil være bedst til at løse den opgave, er privathospitalerne på sigt ikke nødvendige.

Det siger den nye sundhedsminister, Astrid Krag (SF), i en af sine første udmeldinger.

»Den fri og lige adgang til sundhedsvæsnet er kronjuvelen i vores sundhedsvæsen, og det er tydeligt for mig, at et stærkt offentligt sundhedsvæsen er garant for det. Det er en stor styrke ved vores velfærdssamfund, at det er sygesikringsbeviset, der tæller og ikke Dankortet. Alle danskere fortjener et sundhedsvæsen, hvor man får behandling i tide. Min drøm er, at det offentlige sundhedsvæsen kan blive ved med at være så godt — og kan blive ved med at udvikle sig — at det private er overflødigt,« siger Astrid Krag.

Mandag blev hun i en alder af 28 år udnævnt til den yngste sundhedsminister nogensinde, og det var med en fornemmelse af lige dele ærefrygt og stolthed, hun sagde ja til ministerposten, da Villy Søvndal ringede til hende, fortæller hun.

For som folketingspolitiker siden 2007 og med ordførerskaber inden for især integration, men også ældreområdet, er hendes kendskab til sundhedsvæsnet begrænset.

»Min rolle er, at jeg som politiker skal udstikke de politiske retninger, og det skal jeg gøre ved at trække på den store viden, der er i ministeriet og blandt andre fagfolk. Jeg har klare politiske visioner for, hvad vi skal med sundhedsvæsnet, og hvad vi skal passe på. Jeg vil ikke være en, der ’drifter’ området, men jeg vil være Politikeren. Jeg er godt klar over, at den respekt, der står om sundhedsvæsnet, skal jeg gøre mig fortjent til, fordi jeg er helt ny,« siger Astrid Krag.

Største problem
Hun mener, at det største problem i sundhedsvæsenet er uligheden. Den er mest alvorlig, når man kigger på overlevelsen fordelt på uddannelsesniveau.

»Det er flere års forskel på, hvor længe du lever, alt afhængig af hvilken uddannelse du har – om du tilhører den øverste eller nederste fjerdedel af de uddannede, og den udvikling er stigende. Buschaufføren kan se frem til at dø fire år før juristen, og det kan ikke være rigtigt. Det kræver bedre forebyggelse af bl.a. livsstilsygdomme, at de unge ikke begynder med at ryge og at arbejdslivet forbedres. Der er ingen snuptagsløsninger, men vi erkender, at der er et problem, som vi vil gøre noget ved,« siger Astrid Krag.

Netop forebyggelse er blevet en del af ministertitlen (’minister for sundhed og forebyggelse’, red.) og et ambitiøst projekt i den nye regerings sundhedspolitik.

»Jeg hører en stor interesse for forebyggelse, også i kommunerne. Hvis vi skal have økonomien til at hænge sammen, bliver vi nødt til at sørge for, at danskerne er mindre syge. Interessen er der, men det virker som om, at ressourcerne ikke har været til stede. Om de skal have flere penge, må vi tage en dialog med kommunerne om,« forklarer Astrid Krag.

Skal føde i januar
Det nye job som minister kommer samtidig med, at hun er gravid og er sat til at føde i slutningen af januar.

I forvejen har hun en pige på tre år og bor sammen med Andreas Seebach, der er rapper og tidligere har lavet et særlig valg-rap til SF.

»Jeg skal selvfølgelig holde barsel før og efter fødslen, men hvor lang tid ved jeg ikke. Ved mit første barn holdt jeg barsel i et år, men så længe regner jeg ikke med denne gang,« siger den nyudnævnte sundhedsminister.

Skriv kommentar