Aarhus Universitetshospital erkender fejlskøn i sag om hjerneskadet kvinde Pårørende til 19-årig hjerneskadet kvinde blev bedt om at tage stilling til organdonation, før der var sikre tegn, at kvinden var ved at hjernedø. Pigen overlevede, og sagen får Aarhus Universitetshospital til at ændre retningslinjer.

Neurointensiv Afsnit på Aarhus Universitetshospital foretog et forkert skøn, da det i efteråret 2011 vurderede, at en 19-årige kvinde var så svært hjerneskadet, at hendes hjerne ville dø inden for kort tid. 

Det erkender hospitalet i en pressemeddelelse, som er udsendt før Danmarks Radio i aften sender dokumentarudsendelsen ’Pigen der ikke ville dø’, der bl.a. følger familien til den samtale, hvor en lægen giver familien besked om, at de mener Carina Melchior vil hjernedø.

På den baggrund sagde familien ja til organdonation, men lægerne tog fejl, for kvinden døde ikke, hun vågnede tværtimod op igen og overlever kvæstelserne.

Lægernes vurdering bliver kritiseret af overlæge og tidligere chefneurokirurg på Rigshospitalet, Svend Erik Børgesen.

»Der er ikke på noget tidspunkt belæg for at tro, at hjernedøden indtræder,« siger Svend Erik Børgesen til Danmarks Radio.

Cheflæge på Aarhus Universitetshospital Claus Thomsen er enig i, at hospitalet lavet et fejlskøn.

»Vi fik derfor givet familien det indtryk, at deres datter og søster var uafvendeligt døende. Familien må have oplevet forløbet som meget forvirrende og ubehageligt. Og vi må sige, at selv om den unge kvinde fik meget kompetent og livreddende behandling, da hun blev indlagt akut, så er der også rigtigt meget, vi kan lære af forløbet,« siger han.

Hospitalet understreger, at den unge kvinde på intet tidspunkt har været erklæret hjernedød.

»Hjernedødsdiagnosen er en 100 pct. sikker diagnose, der kun kan stilles, hvis hjernen er ophørt med at fungere, og aldrig kommer til at fungere igen. Der var altså ikke risiko for, at kvinden kunne have blevet erklæret hjernedød uden at være det,« skriver hospitalet i pressemeddelelsen.

Århus Universitetshospital medgiver, at de pårørende blev bedt om at tage stilling til organdonation på et tidspunkt, da der ikke var sikre tegn på, at kvinden var ved at hjernedø. Hospitalet har som en konsekvens af forløbet ændret retningslinjer for hvornår en samtale om organdonation kan finde sted, så det først kan finde sted, når der ikke er flere behandlingsmuligheder og hjernens funktion er ophørt eller forventes snart at ophøre.

Sagen har desuden medført, at Neurotraumeudvalget under Dansk Neurokirurgisk Selskab udarbejder en fælles vejledning for lægerne på neurokirurgiske afdelinger i Danmark om, hvornår man kan tage beslutning om ophør med udsigtsløs behandling af svært kritisk syge patienter.

Den 19-årige kvinde har siden forløbet på Aarhus Universitetshospital været igennem intensiv genoptræning på Hammel Neurocenter.

Skriv kommentar