»Det glæder os at få fastslået, at den behandling, vi tilbyder i Danmark, er den helt rigtige,« siger Tonny Clausen, der er formand for Prostatakræftforeningen PROPA, om nyt dansk studie, der bekræfter, at dansk behandlingspraksis for prostatakræft er den rette.Foto: Morten Schriver

Patientforening: Ny forskning er et skridt i den rigtige retning for prostatakræftpatienter Prostatakræftforeningen glæder sig over nyt forskningsstudie, som bekræfter, at dansk behandling af prostatakræft er den rigtige. Men der er stadig meget arbejde at tage fat på, siger formand for patientforeningen. 

»Det glæder os at få fastslået, at den behandling, vi tilbyder i Danmark, er den helt rigtige,« siger Tonny Clausen, der er formand for Prostatakræftforeningen PROPA.

Et nyt forskningsstudie udgivet i The Lancet viser nemlig, at patienter ikke skal have forebyggende strålebehandling efter operation for prostatakræft, og dermed fastslår forskningen behandlingspraksis i Danmark.

Selvom forskningen ikke betyder den store forskel for patienter herhjemme, er det først og fremmest vigtigt at have evidens for den behandling, der bliver tilbudt. Men der er også andre gode takter at spore i kølvandet på det nye forskningsstudie.

»Der sker rigtigt meget i udviklingen af behandling af prostatakræft, men vi er ikke altid lige gode til at tjekke op på den. Det kan den nye forskning forhåbentligt være med til at ændre,« siger Tonny Clausen.

Skal være bedre til at finde patienter

Ifølge Tonny Clausen findes der mange gode behandlingsmuligheder for prostatakræft i dag. De fleste patienter får lov at leve et godt liv med sygdommen, men der er også en bekymrende tendens at spore.

»Vi ved, at der er en voksende gruppe af yngre mennesker, altså folk under 60 år, som får prostatakræft. Desuden bliver mange af dem, der har aggressiv prostatakræft, opdaget for sent,« siger Tonny Clausen.

Derfor mener han, at det momentum, der nu er inden for prostatakræftforskning skal holdes, og fokus skal være på, hvordan lægerne finder de personer, der har prostatakræft.

»Vi kunne godt tænke os, at man gjorde mere her. Vi skal blive bedre til at opspore patienterne. Det nytter ikke at have bedste behandling, hvis vi ikke finder de mennesker, der har brug for den,« siger Tonny Clausen.

Test er ikke god nok

»Den test, lægerne bruger til at screene for prostatakræft, er ikke præcis nok. Det betyder, at nogle patienter bliver tabt,« siger Tonny Clausen.

Han mener, at ligesom forskere de seneste ti år har sammenlignet os med udlandet for at se, om vores forebyggende indsats er god nok, skal vi også sammenligne vores screeningsmetoder. På den måde er det muligt at finde frem til nyere og mere effektive metoder. Men der skal også være et politisk fokus.

»Sundhedsstyrelsen opretter en arbejdsgruppe for revision af pakkeforløbet af prostatakræft. Her mener vi i PROPA, at de også bør drøfte indgang og henvisningspraksis,« siger Tonny Clausen og fortsætter:

»Det er et stort stykke arbejde at få ændret praksis, og ansvar ligger flere steder, men vi tror på, at der nu er grundlag for at få forbedret praksis.«

Skriv kommentar