Lige siden covid-19-pandemien er ventetiden på at få en operation eller anden form for fysisk sygehusbehandling kun gået op.
Men nu er udviklingen endelig ved at gå i den rigtige retning igen. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen, fremgår det af en pressemeddelelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Ventetiden til behandling af fysiske sygdomme på landets sygehuse er nemlig faldet fra 44 dage i 1. kvartal til 40 dage i 2. kvartal i år.
Dette glæder Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
»For patienterne er det en utrolig god nyhed, at ventetiden til at få en operation eller anden sygehusbehandling falder. Nu skal regionerne holde dampen oppe resten af året, så vi når det måltal, vi gav hinanden håndslag på som led i vores akutplan,« siger hun og fortsætter:
»Og de nye tal giver optimisme. Jeg tror i hvert fald på, at vi kommer i mål og får nedbragt ventetiden, som vi har stillet patienterne i udsigt. Det vil være en vigtig milepæl i vores arbejde med få normaliseret ventetiderne, der har været for lange siden covid-19.«
Akutplanens ambitioner
I februar 2023 blev regeringen og Danske Regioner enige om en akutplan til 2 mia. kr.
Målet for akutplanen er, at ventetiden skal nedbringes og være normaliseret i forhold til standarden, før covid-19-pandemien gjorde sit indtog i Danmark i 2020. Dette skal ske inden udgangen af 2024.
Det betyder, at patienter i gennemsnit må vente i ca. 37 dage, såfremt de skal i behandling for fysiske sygdomme senest ved årets udgang. Dermed skal ventetiden falde med yderligere tre dage, før ambitionen for akutplanen er indfriet.
Ventetiden var på sit højeste med 47 dage i henholdsvis 4. kvartal af 2022 og 1. kvartal af 2023.