Underernæring giver patienter med ikke-småcellet lungekræft et markant dårligere behandlingsudfald. Det er er konklusionen i et nyt dansk studie offentliggjort i Clinical Nutrition. I studiet har forskerne samtidig valideret nye kriterier til identificering af underernæring blandt patienter, og resultatet af studiet peger derfor også på, at kriterierne er velegnede til identifikation af underernæring blandt personer med ikke-småcellet lungekræft. »Vores resultater understreger, at det går underernærede patienter med ikke-småcellet lungekræft rigtig dårligt,« siger en af forskerne bag studiet, læge Maria Landgrebe...

Studier baner vejen for store fremskridt inden for behandling af lungekræft På den årlige kongres for European Society for Medical Oncology har forskere fremlagt en stribe resultater fra fase 3-forsøg med behandlinger til patienter med lungekræft. Resultaterne peger på, at der snart kan være ændringer på vej inden for en lang række indikationer.
Skriv en kommentarAdaptiv strålebehandling har gjort underværker for lungekræftpatienter Siden 2013 har Aarhus Universitetshospital behandlet patienter med ikke-småcellet lungekræft med adaptiv stråleterapi. Nu viser nye forskningsresultater, at det har gjort en verden til forskel for patienterne.
Skriv en kommentar
Smerter efter operation for lungekræft hæmmer patienterne i deres daglige aktiviteter Det er muligt, at patienterne bliver kureret, når de gennemgår en operation for lungekræft, men de postkirurgiske smerter kan blive kroniske og være begrænsende for daglige aktiviteter i lang tid efter operationen, viser ny dansk forskning.
Skriv en kommentar
Sådan foretrækker lungekirurger selv at blive behandlet for lungekræft En rundspørge blandt lungekirurger på begge sider af Atlanterhavet viser, at mange af dem faktisk vil foretrække kombinationsbehandling for lungekræft med kemoimmunterapi og operation fremfor operation alene. Patienter spørger ofte deres læger, hvad lægerne selv ville vælge af behandling, hvis de fik lungekræft, og her har vi svaret, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Lungekræftpatienter kan udvikle kroniske smerter efter operation Selv om mange patienter kan kureres for lungekræft ved et kirurgisk indgreb, kan operationen komme med en pris i form af kroniske smerter. Danske forskere har kortlagt, hvordan postoperative smerter typisk forløber og i nogle tilfælde bliver kroniske. Vi skal gå til smertebehandlingen af patienter mere individuelt, siger forsker.
Skriv en kommentar
Overlevelsen for danske patienter med ALK-muteret ikke-småcellet lungekræft er steget markant Siden tyrosin-kinase-hæmmere blev godkendt i Danmark til behandling af patienter med ALK-muteret lungekræft, er overlevelsen tredoblet. Danmark er et godt sted at være, hvis man får stillet en diagnose med ALK-muteret ikke-småcellet lungekræft, siger overlæge.
Skriv en kommentarAtelizumab slår kemoterapi i første linje ved NSCLC Atelizumab som førstelinjebehandling til patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), som ikke kunne behandles med platinbaseret kemoterapi, var i et nyt studie associeret med forbedret overlevelse sammenlignet med behandling med et enkelt kemoterapi-præparat.
Skriv en kommentar
Ny metode: TumorDNA i blodprøver fungerer prognostisk ved lungekræft Internationalt forskerhold har udviklet en metode til at følge udviklingen i lungekræft ud fra cirkulerende tumorDNA i en blodprøve. Derved er det blandt andet muligt at se, om personer får tilbagefald efter behandling for lungekræft, eller om tumorerne har særlige genetiske mutationer, der gør nogle former for behandling mere egnede end andre. Metoden bør blive standard indenfor få år, mener dansk forsker, som er en del af studiet.
Skriv en kommentar
Dette kendetegner danskere med avanceret ikke-småcellet lungekræft med KRAS G12C-mutation Forskere har kortlagt, hvad der karakteriserer danske patienter med KRAS G12C-muteret avanceret ikke-småcellet lungekræft, hvad de er blevet behandlet med, og hvordan behandlingen har påvirket deres overlevelse. Vi gør klar til, at der snart kan komme nye behandlinger til denne patientgruppe på markedet, siger forsker.
Skriv en kommentar
Man bør lede efter blodpropper, når man undersøger lungerne for kræft Læger bør uddannes i at skanne for blodpropper i lungerne i forbindelse med undersøgelser for lungekræft, siger forsker. Derved kan man opdage blodpropper, man ikke ellers ville have ledt efter, og det lægger blot to minutter ekstra til undersøgelserne, viser forskning.
Skriv en kommentar
DLS-formand: Folketinget anerkender behov for bedre behandling af KOL-patienter Bedre tilbud til den store befolkningsgruppe af KOL-patienter og en ny strategi for opsporing af patienter med lungecancer er nogle af de vigtigste opgaver, der venter landets lungemedicinere i de kommende år, mener Dansk Lungemedicinsk Selskabs nye formand, Ulla Møller Weinreich.
Skriv en kommentar