»Der bliver lavet rigtig mange observationelle studier, som peger på en sammenhæng, men de viser ikke kausalitet. Det kan vi kun få afklaret i store kliniske interventionsstudier,« fortæller Klaus Bønnelykke, overlæge og professor.

Topforsker: Vi kommer ikke uden om kliniske interventionsforsøg, hvis vi vil forebygge udvikling af astma De senere år er forskere blevet meget klogere på, hvad der spiller ind i risikoen for at udvikle astma, og hvordan man måske kan forhindre, at det sker. Men det vil kræve store kliniske interventionsforsøg at finde ud af, om mulige forebyggende tiltag virker, siger Klaus Bønnelykke, overlæge og professor, COPSAC.

Der er sket rigtig meget i forskernes forståelse af, hvad der er risikofaktorer for udvikling af astma. For 15 til 20 år siden var holdningen, at man kunne forebygge astma og allergi hos børn ved at undgå husdyr i hjemmet og nedsætte mængden af husstøvmider. I dag er alle de tanker fejet af bordet, og det eneste sikre er, at passiv rygning øger risikoen for astma. Dansk forskning har indikeret, at det måske kan beskytte et barn mod udvikling af...

Prøv Dagens Medicin gratis i 4 uger*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.

Efter 4 uger fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement