Danske forskere tog kegler på årets EAACI-kongres Banebrydende arbejde inden for provokationstests for lægemiddelallergi, en ambitiøs plan for interventioner til at forhindre børn i at udvikle astma, interessante resultater fra forsøg med allergen immunterapi og kønsforskelle i risiko for udvikling af astma. Det var nogle af de danske tophistorier fra den netop overståede kongres for European Academy of Allergy & Clinical Immunology (EAACI).
Atopisk eksem og arvelig angioødem stjal overskrifterne på stor allergikongres Resultater fra den årlige kongres for European Academy of Allergy & Clinical Immunology viser, at berotralstat effektivt reducerer antallet af anfald blandt patienter med arvelig angioødem med normale C1-hæmmer-niveauer og normal funktion. Et andet studie lover godt for en ny behandling til patienter med moderat til svær atopisk eksem.
Topforsker: Vi kommer ikke uden om kliniske interventionsforsøg, hvis vi vil forebygge udvikling af astma De senere år er forskere blevet meget klogere på, hvad der spiller ind i risikoen for at udvikle astma, og hvordan man måske kan forhindre, at det sker. Men det vil kræve store kliniske interventionsforsøg at finde ud af, om mulige forebyggende tiltag virker, siger Klaus Bønnelykke, overlæge og professor, COPSAC.
Allergen immunterapi optimerer det antivirale immunforsvar Dansk forskning på EAACI belyser mekanismerne bag, at allergen immunterapi ser ud til at beskytte personer med allergisk astma med husstøvmideallergi mod virusinfektioner. Det vil være interessant at se, i hvor lang tid immunforsvaret er bedre rustet til at tage sig af virusinfektioner, siger læge og forsker Christian Uggerhøj Wøhlk.
Danske læger er verdensførende inden for provokationstest for perioperativ allergi Gennem 20 år har professor og overlæge Lene Heise Garvey pioneret udviklingen af provokationstest for perioperativ allergi. Derfor kigger hele verden også mod Danmark, når de vil blive klogere på allergi i forbindelse med bedøvelse og operation.
Dansk studie fastslår: Drenge har større risiko for at udvikle astma og allergi Danske forskere finder forskel mellem drenge og piger ift. risiko for udvikling af astma og allergi, men ikke eksem. Drenge har forøget risiko, og det hænger formentlig sammen med T2-inflammation og lavere niveauer af kønshormonmetabolitter, viser forskningen.
Imponerende resultater på EAACI med ny behandling af arvelig angioødem To fase 3-studier, der på samme tid er blevet præsenteret i New England Journal of Medicine og på den årlige kongres for European Academy of Allergy & Clinical Immunology, peger på et nyt eksperimentelt lægemiddel som en helt ny behandlingsmulighed til patienter med arvelig angioødem.
Kæmpe datasæt bekræfter allergen immunterapis beskyttende effekt mod virusinfektioner Danske og internationale forskere kan i et kæmpe datasæt vise, at allergen immunterapi til behandling af allergi ikke bare beskytter mod allergi, men også mod virusinfektioner, herunder bronkitis og muligvis også virusrelateret halsbetændelse og mellemørebetændelse.
Dansk forsker: Nyt om allergen immunterapi og tarmmikrobiomets rolle ved allergi var højdepunkterne på EAACI Dagens Medicin har sat læge og forsker Christian Wøhlk fra Lungemedicinsk Forskningsenhed ved Bispebjerg Hospital i stævne til en snak om, hvad der var de mest interessante nyheder på den netop overståede kongres for European Academy of Allergy and Clinical Immunology.
Forskning i astma, allergi og immunterapi: Her er de mest interessante danske bidrag til EAACI 2023 Årets kongres for European Academy of Allergy and Clinical Immunology er slut, og vi ser tilbage på de bidrag, som de danske forskere havde med til kongressen. Der var blandt andet opsigtsvækkende forskning i udviklingen og behandling af astma hos børn i Danmark og spændende resultater med behandling af husstøvmideallergi.