På årets store kongres for American Society of Hematology (ASH) blev der på kongressens sidste dag løftet sløret for de helt store nyheder i kategorien ‘late breaking abstracts’. To af disse forskningsnyheder handlede om leukæmi og ”nye” behandlinger til patienter med akut lymfatisk leukæmi (ALL), kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) og små lymfatiske lymfomer (SLL). Vores studie viser, at tillæg af blinatumomab til kemoterapi holder patienter i remission og forbedrer deres overlevelse. Baseret på vores fund bør det være den nye...

Virusproteiner kan blive mål for vacciner mod kræft Det danske biotekselskab Evaxion Biotech har med deres kunstig intelligens-teknologi identificeret lovende nye kræftvaccinemål i form af virusproteiner på overfladen af kræftceller.
Skriv en kommentarTopstudier på ASH 2023: Darzalex og venetoclax imponerer igen Nogle af de forskningsresultater, der blev fremlagt på sidste dag af årets store hæmatologiske kongres i USA, viste, at darzalex måske skal have en plads i første linje ved behandling af myelomatose, og at venetoclax plus ibrutinib kan gøre noget godt for patienter med tilbagefald ved mantlecellelymfom.
Skriv en kommentar
Nye lægemidler løfter barren for behandling af CLL – spørgsmålet er, om Medicinrådet godkender dem Forsøg med fremtidens lægemidler til behandling af kronisk lymfatisk leukæmi viser ekstremt lovende resultater. Effekterne er overbevisende, men spørgsmålet er, om behandlingerne vil blive godkendt af Medicinrådet, siger overlæge Carsten Niemann.
Skriv en kommentar
Venetoclax bør foretrækkes over klorambucil til bestemt CLL-patientgruppe Omkostningseffektivitetsanalyse af de bedste behandlinger til patienter med kronisk lymfatisk leukæmi peger på, at det også kan betale sig at tilbyde venetoclax plus obinutuzumab frem for klorambucil plus obinutuzumab som førstelinjebehandling til patienter uden del17p/TP53-mutation. Analysen er præsenteret på årets ASH.
Skriv en kommentar
Opfølgning på GLOW-studiet: Større indsigt i optimal behandlingsstrategi ved CLL Behandling af IGHV-muteret eller IGHV-umuteret kronisk lymfatisk leukæmi med enten ibrutinib plus venetoclax eller klorambucil plus obinutuzumab kommer med hver deres aftryk på sammenhængene mellem minimal restsygdom og progressionsfri overlevelse. Det viser en opfølgning på GLOW-studiet, der præsenteret på årets ASH.
Skriv en kommentar
Muligt at udelade knoglemarvsbiopsi ved diagnostik af lymfomer i CNS Diagnosticering ved lymfomer i centralnervesystemet er baseret på anbefalinger fra 2005. De anbefalinger skal måske laves om til ikke længere at inkludere knoglemarvsbiopsier. I hvert fald viser ny dansk forskning præsenteret på ASH, at PET/CT-skanninger sagtens kan benyttes til at finde spredning til knoglemarven.
Skriv en kommentarEtnicitet påvirker udfaldet for børn med ALL Et nyt studie viser, at forskelle i etnicitet og socioøkonomiske faktorer har betydning for overlevelsen blandt børn med akut lymfoblastisk leukæmi.
Skriv en kommentar
Indkapslet asparaginase reducerer bivirkninger ved behandling af ALL Asparaginase indkapslet i røde blodlegemer er beskyttet mod immunforsvaret, så behandlingen kan opretholde sin antileukæmiske effekt, viser dansk forskning.
Skriv en kommentar
Mutationer ser ud til at drive risiko for terapirelateret leukæmi Mutationer i knoglemarvens celler øger risikoen for leukæmi i forbindelse med behandling med kemoterapi. Nu har danske forskere kortlagt, hvordan mutationer i knoglemarven udvikler sig gennem et kræftbehandlingsforløb. Flere studier skal til før, endelige konklusioner kan drages.
Skriv en kommentar
Danskere står bag omfattende kortlægning CLL-behandlingers effekt på molekylært niveau Forskere har lavet en dybdegående analyse af, hvad der sker på det molekylære niveau i B-cellerne, når patienter med kronisk lymfatisk leukæmi behandles med enten ibrutinib eller venetoclax plus rituximab. Det er et meget forskelligt molekylært respons, som kan have betydning for blandt andet målinger af minimal restsygdom, siger forsker.
Skriv en kommentar
Kemo til patienter med AML øger risikoen for hudkræft – og det er faktisk okay Nyt dansk studie viser, at behandling med intensiv kemoterapi til voksne patienter med akut myeloid leukæmi øger risikoen for udvikling af hudkræft, men ikke andre kræftformer. Det er en god nyhed, da hudkræft er til at opdage og behandle, siger forsker.
Skriv en kommentar