Et studie med næsten 25.000 børn og unge med akut lymfoblastisk leukæmi (ALL) viser, at der er signifikante forskelle i overlevelsen mellem hvide, sorte, latinoer og børn og unge med forskellige socioøkonomiske baggrunde. Biologiske og genetiske faktorer er ansvarlige for en del af forskellen, men kan ikke forklare det hele. »Vores studie viser, at etnicitet fortsætter med at spille en rolle i forhold til overlevelse ved ALL. Alle grupper klarer sig overordnet godt, men nogle grupper klarer sig substantielt bedre...

10 flotte danske højdepunkter på årets ASH ASH 2021 er slut, og vi gør status over, hvad de danske forskere har haft med til årets sidste store medicinske kongres. En lang række flotte studier blev præsenteret af danske forskere igen i år.
Skriv en kommentar
Her er de internationale topnyheder fra ASH 2020 Kongressen for American Society of Hematology blev på grund af COVID-19 udelukkende en online fornøjelse i år, hvilket også afspejlede niveauet af de internationale tophistorier, som blev præsenteret. På trods af det var der nogle opsigtsvækkende resultater på kongressen.
Skriv en kommentar
Danske forskere bidrog til ASH med klinisk relevante forsøgsdata Der var ikke mange danske bidrag til dette års ASH, men forskningsresultaterne havde til gengæld klar klinisk relevans.
Skriv en kommentarForskere finder genetiske mutationer for blodkræft – årtier inden en diagnose Fundet af mutationer, der udvikler sig til blodkræft over årtier, kan danne grundlaget for tidligere og bedre diagnoser af sygdommen, siger forskerne fra nyt studie præsenteret på ASH.
Skriv en kommentar
Asciminib er sikkert og effektivt til hårdt ramte patienter med kronisk myeloid leukæmi Lægemidlet Asciminib viser lovende resultater som tredjelinjebehandling, når tyrosinkinasehæmmere til patienter med kronisk myeloid leukæmi ikke er nok.
Skriv en kommentar
Her er årets danske tophistorier fra ASH Danske forskere havde flere mundtlige præsentationer på årets kongres for American Society of Hematology. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante forskningsresultater fra dansk hånd, og der var både nyt inden for CLL, lymfomer og MPN-sygdomme.
Skriv en kommentarSpændende top-studier på ASH peger på bedre leukæmibehandlinger Bispecifikt antistof forlænger overlevelsen ved B-linje ALL, og så viser et fase 3-forsøg, at den målrettede terapi zanubrutinib er bedre end ibrutinib til behandling af patienter med CLL og SLL. Det er de leukæmirelaterede topnyheder fra ASH.
Skriv en kommentar
Vinder: »Jeg tror, at det har stor betydning for vores patienter« Robert Schou Pedersen er specialeansvarlig overlæge ved hæmatologisk sektion på Medicinsk Afdeling, Hospitalsenheden Vest i Holstebro. Afdelingen er i år kåret som bedst til kronisk lymfatisk leukæmi (CLL).
Skriv en kommentar
Dansk topforsker: Dette studie imponerede mig mest på ASH Overlæge Martin Hutchings var specielt imponeret over et studie med CAR-T-celleterapi til patienter med diffust storcellet betacelle lymfom. Behandlingen er mere end dobbelt så effektivt som den nuværende standardbehandling.
Skriv en kommentarCAR T-celleterapien liso-cel forbedrer udfaldet ved tilbagevendt eller behandlingsgenstridigt storcellet B-celle lymfom Lisocabtagene Maraleucel (Liso-cel) viser lovende resultater i et fase 3-forsøg med patienter med tilbagevendt eller behandlingsgenstridigt storcellet B-celle lymfom, viser forskning fremlangt på ASH.
Skriv en kommentar
Kemoterapi øger ikke risikoen for at udvikle diabetes For personer med diabetes, men uden behov for insulin, kan behandlingen med binyrebarkhormon dog godt øge deres behov for insulin umiddelbart lige efter behandlingen med kemoterapi.
Skriv en kommentar