Ny forskning viser, at når gravide kvinder lever i et miljø med luftforurening, kan det potentielt set gå ud over deres ufødte børn. I hvert fald har forskerne bag studiet fundet små kulpartikler i moderkagen blandt gravide. Tidligere forskning har vist, at når mor bliver udsat for luftforurening, kan det lede til for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, øget spædbørnsdødelighed og luftvejsproblemer hos barnet, og det nye studie kommer oveni bevisbyrden for den skadelige effekt. Forskningen er netop præsenteret på ERS-kongressen...
Problematiske bakterier i livmoderen kan behandles sikkert med antibiotika Bakterier, som enten kan smitte børn i løbet af graviditeten eller under fødslen og lede til for tidlige fødsler og vejrtrækningsproblemer, kan behandles sikkert med antibiotika.
Skriv en kommentarTophistorier fra ERS: Slim kan blive vigtig biomarkør ved ved bronkiektasi og luftforurening har betydning for babyers vægt Farven på slim kan fortælle noget om graden af inflammation i lungerne hos patienter med bronkiektasi, og så føder mødre mindre babyer, hvis de har været udsat for luftforurening. Grønne området i lokalmiljøet giver dog større babyer. Det er nogle af årets tophistorier på lungekongressen ERS.
Skriv en kommentarAstma ser ikke ud til at sætte sig i livmoderen Danske forskere afkræfter, at inflammation fra astma sætter sig i livmoderen og er årsag til, at kvinder med astma oftere modtager fertilitetsbehandling. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, at astma sætter sig i livmoderen, men vi mangler fortsat at lave nogle undersøgelser, siger forsker.
Skriv en kommentar
Dansk forsker søger partnere til medicinsk detektivarbejde Internationalt samarbejde er helt afgørende for at få løst gåden om ekstrem sjælden og uforklarlig lungesygdom hos børn, mener overlæge Frederik Buchvald.
Skriv en kommentar
Gensignaturer åbner op for individualiseret behandling af svær astma En ny teknik, som aktuelt er under afprøvning på Bispebjerg Hospital, rummer potentiale til at kunne afgøre, hvilke patienter med svær astma, der vil have bedst effekt af hvilket nyt biologisk lægemiddel.
Skriv en kommentarKunstig intelligens hjælper læger med at stille diagnoser Computer med kunstig intelligens er bedre end læger til at stille en præcis diagnose på baggrund lungefunktionstest.
Skriv en kommentar
Behov for større opmærksomhed om lægemiddeludløst lungefibrose Læger bør altid være opmærksomme på, om det lægemiddel, de bruger til deres patient, kan give lungeskader i form af f.eks. lungefibrose, opfordrer klinisk lektor, overlæge Elisabeth Bendstrup.
Skriv en kommentar
Adgang til parker modvirker lungeproblemer Forurening giver problemer med luftvejene, men adgang til grønne områder kan i en vis udstrækning modvirke problemerne. Personer med lungeproblemer bør måske søge mod parker og andre grønne steder, siger forsker.
Skriv en kommentar
Unge og midaldrende med luftvejsobstruktion har dårlig prognose Nedsat lungefunktion i forhold til alder, køn og højde kan også være en advarsel om øget risiko for lungebetændelser, hjertesvigt og tidlig død, viser resultater af Herlev-Østerbro-undersøgelsen præsenteret på ERS-kongressen i Paris.
Skriv en kommentar
‘Varm tobak’ er den nye kampplads mellem læger og tobaksindustri Professor Charlotta Pisinger er stærkt bekymret for ‘heated tobacco’ som er tobaksindustriens seneste tiltag for at fastholde rygere, og tiltrække nye generationer af rygere. Europæiske lungelægers organisation advarer mod produkterne.
Skriv en kommentar
Ny metode hjælper lungemedicinere med at undersøge bivirkninger Danske undersøgelser præsenteret på ERS-kongressen afkræfter tidligere formodninger om bivirkninger til hyppigt anvendte astmamidler. Forskerne har benyttet ny farmakoepidemiologisk metode til at screene for bivirkninger.
Skriv en kommentar