Faktorer som uddannelse, indkomst, civilstatus, alder, køn, generelt helbred og livsstil påvirker både vores risiko for at udvikle kræft, og hvis vi får kræft, vores overlevelse,« siger seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Susanne Dalton, der forsker i ulighed i kræft.
Foto: Tomas Bertelsen

Social position påvirker patienternes chancer gennem hele kræftforløbet Patienternes sociale forhold, egne ressourcer og køn slår igennem i forhold til chancerne for at komme godt igennem et kræftforløb. Ulighed og livsstil påvirker kræftforløb i alle stadier fra opsporing til overlevelse, og socialt dårligt stillede har større dødelighed som følge af kræft. 

Opsporing, udredning, behandling, rehabilitering og overlevelse. Ulighed i kræft påvirker alle dele af kræftforløbet. Det skyldes faktorer som livsstil og ulighed i befolkningsgrupper. »Forskningen viser, at der er ulighed indenfor kræftområdet. Faktorer som uddannelse, indkomst, civilstatus, alder, køn, generelt helbred og livsstil påvirker både vores risiko for at udvikle kræft, og hvis vi får kræft, vores overlevelse,« siger seniorforsker Susanne Dalton, Kræftens Bekæmpelse, der forsker i ulighed i kræft. En opgørelse i rapporten ’Kræft i Danmark 2020’ fra Kræftens Bekæmpelse...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind