Smertestillende medicin kan skade mænds hormonbalance

Smertestillende medicin kan skade mænds hormonbalance Ny fransk-dansk forskning tyder på, at 14 dage på ibuprofen er nok til at kunne skade produktionen af det mandlige kønshormon i testiklerne. Mænd skal dog ikke boykotte medicinen, påpeger Lægemiddelstyrelsen.

To ugers brug af den populære håndkøbsmedicin ibuprofen, der sælges i håndkøb som f.eks. ipren, har ifølge et nyt fransk-dansk forskningsresultat vist sig at kunne forårsage en ændring af hormonbalancen hos mænd. Studie er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

»For mænd er det vigtigt, at testosteron-niveauet ligger på et stabilt niveau. Ibuprofen lægger en alvorlig dæmper på mænds testosteron, så hjernen er nødt til at sætte ind. Testosteron er blandt andet med til at holde muskelopbygningen, humøret og potensen oppe,« siger David Møbjerg Kristensen, seniorforsker på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet og en af de ledende kræfter bag studiet, i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Studiet består af to dele. Både et lodtrækningsforsøg og et laboratorieforsøg, som viser, at ibuprofen kan hæmme testiklernes evne til at danne testosteron.

Usikker langtidsvirkning

I lodtrækningsforsøget inddelte forskerne 31 mænd i alderen 18-35 i to grupper. 17 mænd fik placebo, mens 14 af mændene fik 600 mg. ibuprofen to gange dagligt i 44 dage.

Forskerne målte blodets niveau af signalstoffet, LH, hos mændene og kunne konstatere, at de mænd, der fik ibuprofen, efter to uger havde et forhøjet niveau af LH i blodet sammenlignet med placebogruppen. LH er et signalstof, hjernen udsender, når testiklerne ikke producerer nok testosteron.

Tilstanden, hvor hjernen forsøger at kompensere for et nedsat testosteron-niveau ved at udsende en øget mængde LH, kaldes kompenseret hypogonadisme og er normalt noget, man ser hos ældre mænd, forklarer David Møbjerg Kristensen.

»Normalt ser man kompenseret hypogonadisme hos ældre mænd, for som årene går, begynder testiklerne at producere mindre testosteron,« siger han og fortsætter:

»Vi ved endnu ikke, hvad konsekvenserne kan være, og om tilstanden varer ved, efter at man er stoppet med at tage ibuprofen. Det må følgende studier vise.«

Boykot ikke ibuprof

I den anden del af studiet undersøgte forskere fra det franske institut Inserm, hvordan testiklerne reagerer på ibuprofen. Det gjorde de ved at analysere testikelvæv blandt andet fra mænd, der lå i koma, fordi de var hjernedøde.

Også de forsøg viste, at testiklernes udskilning af testosteron var nedsat, når mændene havde fået ibuprofen. Og det var ikke kun testosteron, men stort set alle hormoner, som udskilles fra testiklen, der blev påvirket af indtaget af ibuprofen.

Ifølge David Møbjerg Kristensen skal unge mænd dog ikke boykotte ibuprofen totalt på baggrund af den nye forskning.

»Ibuprofen virker rigtig godt som smertelindrende og febernedsættende medicin, så der er naturligvis mange tilfælde, hvor det giver mening. Gigtpatienter kan f.eks. have brug for et stof som ibuprofen for at holde smerterne ud og dæmpe inflammationen i leddene. Er man i tvivl kan man altid kontakte sit apotek eller sin egen læge,« siger han.

Lægemiddelstyrelsen vil sammen med de øvrige EU-lande se nærmere på studiet og den øvrige litteratur på området og på den baggrund vurdere eventuelle konsekvenser. Det nye studie alene er for lille til at drage endelige konklusioner, og giver ikke umiddelbart anledning til bekymring, skriver styrelsen på sin hjemmeside. 

Mænd og kvinder kan derfor ifølge Lægemiddelstyrelsen fortsat bruge smertestillende medicin med ibuprofen som anført i produktinformationen. Generelt bør ibuprofen bruges i kort tid og med så lav dosis som muligt.

Studiet er lavet i et samarbejde mellem forskere fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og det franske Institut for Sund og Sygdom, Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale).

PNAS 2017: Ibuprofen alters human testicular physiology to produce a state of compensated hypogonadism

Skriv kommentar