methotrexat
Advarslen om, at methotrexat kun skal tages én gang om ugen står godt skjult i én linje ud af otte på emballagen, og er nem at overse. Selv om lægen i forbindelse med sin ordination har anført, at medicinen skal tages hver uge, sker det fortsat jævnligt, at ugedosis bliver ændret til dagsdosis - og at patienten får en alvorlig, potentielt livstruende methotrexat-forgiftning.

Styrelse advarer igen om risiko for fejlmedicinering med gigtmedicin Regioner og kommuner får indskærpet, at de skal sikre arbejdsgange for håndtering af gigtmidlet methotrexat for at undgå fatale overdoseringer.

Styrelsen for Patientsikkerhed har sendt breve til alle regioner og kommuner, som indskærper, at det er deres ansvar, at der er sikre arbejdsgange for medicinhåndtering, og at ansatte på plejehjem, hospitaler og i hjemmeplejen ved, at et lægemiddel som methotrexat kan være livsfarligt ved overdosering. Det skriver Danmarks Radio.

Myndighederne har ikke et samlet overblik over, hvor mange fejl der sker med Methotrexat, men et udtræk fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase viser, at der fra 2013 til 2017 blev indberettet fem dødsfald på grund af fejlmedicinering med lægemidlet. Claus Rasmussen, der overlæge på reumatologisk afdeling på Regionshospital Nordjylland i Hjørring, har tidligere vurderet over for Dagens Medicin, fejldosering af methotrexat, er skyld i seks dødsfald om året i Danmark.

Lena Graversen, der er kontorchef i Styrelsen for Patientsikkerhed, anerkender, at methotrexat-forgiftninger er tilbagevendende problem i sundhedsvæsenet.

»Det er sådan en ulykkelig situation for patienterne, de pårørende og for dem, der kommer til at give medicinen forkert, at vi nu vil hejse flaget for at se, om vi kan forbedre det, siger hun til Danmarks Radio.

Et stigende antal indberetninger om overdosering med methotrexat har fået det europæiske lægemiddelagentur EMA til at iværksætte en undersøgelse, som skal klarlægge metoder til at forebygge de alvorlige og ofte fatale tilfælde af fejldosering.

Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrede senest i september 2017 sundhedspersonale til at opmærksomme på overdosering med methotrexat på grund af daglig behandling i stedet for ugentlig. Opfordringen kom også dengang på baggrund af indberetninger af  hændelser i Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD), hvor patienter blev overdoseret ved at have fået methotrexat tabletter dagligt i stedet for en gang om ugen.

Læs mere

Fejldosering af gigtmiddel koster menneskeliv

Skriv kommentar