På vegne af MoEva-partnerskabet og forskningsgruppen. »I et partnerskab bliver vi i stand til at løfte patientrapporterede oplysninger ind i kommunerne og koble forskning på. Og det giver os en nyttig viden om borgernes behov i forebyggelses- og rehabiliteringsindsatser, og ikke mindst en viden om den praksis, de sundhedsprofessionelle står overfor.« Sådan fortæller Margit Andersen, leder af Sundhedsfremme og Forebyggelse i Ikast-Brande Kommune og forperson for MoEva-partnerskabet, som tæller en række jyske kommuner samt forsknings- og udviklingshuset DEFACTUM i Region...

Ulighed i forskning kan føre til ulighed i sundhed Alt for meget sundhedsforskning drives af private fonde og lægemiddelindustrien, hvilket medfører, at der forskes uforholdsmæssigt meget i nogle sygdomme, mens andre sygdomme overses. Det er ikke hensigtsmæssigt. En af løsningerne er mere uafhængig klinik-, patient- og praksisnær forskning, skriver Allan Linneberg og Peter Bentsen fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Skriv en kommentar
Overvægt, luftforurening m.m.: Mange løsninger ligger uden for sundhedsvæsenet STIKPILLE: Mange af løsningerne på de problemer, der gør livet besværligt og fører til sygdom, ligger uden for sundhedsvæsenet, skriver Torben Mogensen.
Skriv en kommentar
Praktiserende læge: Er svær overvægt en sygdom? Indikationen for slankemidlet Wegovy er et BMI over 30 eller over 27 med en følgesygdom. Dermed er 20 pct. af de voksne danskere i målgruppen. Jeg savner en nuanceret debat og refleksion over brugen af medicinen til disse hidtil raske, men overvægtige mennesker uden diabetes. Der er kun få kritiske røster, som stiller spørgsmål ved resultaternes sundhedsmæssige gevinst, skriver praktiserende læge Maria Krüger.
Skriv en kommentar
Akutmedicin i Danmark: Er det bare det gamle interne medicinske speciale genindført i mindre hensigtsmæssig form? De formative år for specialet akutmedicin er lige nu, og det udfordrer og kalder på strategiske valg både i det akutmedicinske speciale, på akuthospitalerne, samt i regionerne og Sundhedsstyrelsen.
2 kommentarer
Kære regering, her er vores erfaringer med et stærkt offentligt-privat partnerskab Sammen er vi på Rigshospitalet, i Janssen og Johnson & Johnson MedTech, i gang med at gøre os de første erfaringer med vores strategiske samarbejde blandt andet om bedre behandling af kræft. Dem deler vi her som input til jeres arbejde i Sundhedsstrukturkommissionen. Offentligt privat-samarbejde ser vi nemlig som en af løsningerne på sundhedsvæsenets alvorlige udfordringer, skriver Julie Brooker og Henning Langberg.
Skriv en kommentar
Lægeforeningen advarer: Manglen på speciallæger kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet Snart skal Sundhedsstyrelsen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet beslutte, hvor mange speciallæger der skal uddannes de næste fem år. Lægeforeningen advarer om forøget mangel på speciallæger indenfor en lang række specialer, hvis ikke der bliver skruet markant op for antallet, der uddannes. Det går ud over patienterne, som år for år får ringere adgang til specialiseret behandling, skriver Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, i dette debatindlæg.
1 kommentar
Replik til Lars Møller: Egenomsorg frem for generel vaccination er vigtig Covid-læring At den danske topchef for måske verdens største vaccineproducent forsøger at sælge industriens produkter som et forebyggelsestiltag er næppe overraskende. Men netop her springer kæden af. Vi kan og skal ikke generelt vaccinere børn mod sygdomme alene af hensyn til andres velbefindende. Børn skal vaccineres, hvis det gavner deres eget helbred, skriver Mia Gall Grandahl, overlæge i psykiatri og formand for Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS, i en replik til Phizer-direktør Lars Møller.
2 kommentarer
Sådan bruger vi læringen fra COVID-19 Pandemien føles næsten som et minde blot, men der er elementer fra de seneste tre år, vi ikke må glemme – især at målrettede vaccinationsprogrammer er glimrende redskaber til at forebygge sygdom i relevante grupper, skriver Lars Møller, administrerende direktør for Pfizer i Danmark før høring i Folketinget.
Skriv en kommentar
Skuffende finanslovsaftale sætter 10-årsplanen for psykiatrien på pause Fire år er gået, og vi har stadig ikke fået en tydelig sammenhængende 10-årsplan for psykiatrien! Den seneste finanslov vidner desværre også om en anden reel politisk prioritering af psykiatrien. Hvornår mon regeringen har tænkt sig at indfri løftet om en velfinansieret 10-årsplan?, skriver Mikkel Rasmussen, næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab og tidligere ledende overlæge.
Skriv en kommentar
Vi skal op fra hullet – men hvordan? STIKPILLEN: De ansatte skal have ret til at ytre sig kritisk. Manglende ytringsfrihed er skadeligt. Og uklarheden om rammer og opgaver er et stort problem. Mange mener, at rammerne for sygehusene skal øges. Men behovet for ressourcer er størst uden for sygehusene, skriver Torben Mogensen.
Skriv en kommentar
13 år gammel vejledning er håbløs som lægefagligt redskab KRONIK: DSAM har sammen med to sagkyndige fra Styrelsen for Patientklager (STPK) set på vejledningen om atypiske brystsmerter i forbindelse med dens brug i patientklager. Vejledningen er upræcis og risikerer at vælte sundhedsvæsenet, hvis lægerne bruger den ordret.
4 kommentarer