
Pædiatri


Et fysisk naboskab og en fælles vision baner vejen for ligeværdigt samarbejde om børn og unge KRONIK: På trods af en fælles patientgruppe, har pædiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien ikke altid spillet på samme hold. Snart åbner dørene i Aalborg til et Børne- og Ungeunivers, hvor psyke og soma er lige vigtige, og hvor de to specialer kan berige hinanden faglige forståelser og tilgange til fordel for børn, unge og deres familier.
Skriv en kommentar
Bo Chawes vil som lærestolsprofessor rekruttere flere unge læger til pædiatri Bo Chawes er ny lærestolsprofessor i pædiatri på Københavns Universitet. Han ønsker at få forskningen ud af leve på børneafdelingerne og at få flere unge læger til at blive speciallæger i pædiatri.

Nye behandlinger viser lovende resultater hos børn med blodsygdomme Til årskongressen for American Society of Hematology er der blevet præsenteret flere interessante resultater med nye behandlinger til børn med blodsygdomme. Blandt andet giver tillæg af blinatumomab til standardbehandling af børn med B-celle akut lymfoblastisk leukæmi bedre sygdomsfri overlevelse, mens eltrombopag ser ud til at virke bedre end standardbehandling til børn med immun trombocytopeni.

App hjælper forældre til at minimere risikoen for overvægt hos deres børn Forskere har udviklet en app, som minder forældre om at træffe sunde valg for deres børn. Forsøg med appen viser, at den også forbedrer børnenes sundhed og minimerer deres risiko for udvikling af overvægt.

Forhøjet systemisk venetryk forklarer formentlig sjælden hovedpine hos børn Når børn udvikler uforklarlig hovedpine, kan der være tale om idiopatisk intrakraniel hypertension. Netop denne form for hovedpine skyldes formentlig forhøjet systemisk blodtryk i venesystemet, viser ny dansk forskning.

Årsagen til frygtet COVID-19-komplikation hos børn afsløret Kortlægning af proteiner i blodet hos børn med den frygtede COVID-19-komplikation MIS-C afslører, hvordan immunforsvaret går amok efter smitte med coronavirus, og hvordan det kan lede til alvorlig sygdom, udvikling af blodpropper og død. Vi kan nu stille en diagnose ud fra en blodprøve på indlæggelsestidspunktet, fortæller læger.

Ambulante besøg blandt børn med RSV leder til flere indlæggelser end ved omikron og influenza Et stort svensk studie i JAMA viser, at blandt børn, der må en tur forbi hospitalet med en infektion med RSV, bliver langt flere indlagt end blandt børn smittet med influenza eller SARS-CoV-2 omikron. Studiet peger på, hvor vigtigt det kan være, at man i forhold til børn i risiko følger anbefalingerne for vaccinering og andre beskyttende tiltag, siger læge og Karolinska-forsker bag studiet.

Børnevaccination: Klar sammenhæng mellem atopisk eksem og risiko for granulomer Danske forskere finder en kobling mellem det at have atopisk eksem som barn og risikoen for at få granulomer i forbindelse med vaccination i børnevaccinationsprogrammet. Der er behov for mere forskning for at kunne fastslå mekanismen, siger SSI-forsker.
