
Hæmatologi


Mange patienter med knoglemarvskræft kan med fordel behandles i eget hjem Behandlingen af knoglemarvskræft er for mange patienter noget, der foregår over flere år og er forbundet med langvarige behandlingsdage på hospitalet plus transporten til og fra. Et nyt dansk studie viser nu, at mange patienter med fordel kan behandles i eget hjem. Måske kan denne patientgruppe endda selv tage deres medicin, siger overlæge Thomas Lund.

Det er muligt at mindske forbruget af dexamethason hos ældre myelomatose-patienter Dexamethason er en fast bestanddel af behandlingskombinationen til patienter med myelomatose, men behandlingen er forbundet med mange bivirkninger. Nyt studie i Lancet viser, at det er muligt at give ældre patienter med myelomatose et minimum af dexamethason, uden at det går ud over behandlingseffekten.

Danmark har med ny database åbnet op for verdensklasseforskning i lymfoide kræftformer En omfattende database med let adgang har gjort Danmark til et foregangsland, når det kommer til at forske i lymfoide kræftformer. Vi kan komme i gang med vores forskning hurtigere, og vi har adgang til et meget dybere datasæt, der tillader epidemiologisk-, molekylær- og AI-forskning på et meget højt niveau, fortæller en af forskerne bag databasen.

Danskere står bag omfattende kortlægning CLL-behandlingers effekt på molekylært niveau Forskere har lavet en dybdegående analyse af, hvad der sker på det molekylære niveau i B-cellerne, når patienter med kronisk lymfatisk leukæmi behandles med enten ibrutinib eller venetoclax plus rituximab. Det er et meget forskelligt molekylært respons, som kan have betydning for blandt andet målinger af minimal restsygdom, siger forsker.

Kemo til patienter med AML øger risikoen for hudkræft – og det er faktisk okay Nyt dansk studie viser, at behandling med intensiv kemoterapi til voksne patienter med akut myeloid leukæmi øger risikoen for udvikling af hudkræft, men ikke andre kræftformer. Det er en god nyhed, da hudkræft er til at opdage og behandle, siger forsker.

Leukæmipatienter har særlig høj risiko for udvikling af akut nyrepåvirkning Det sker ofte, at kræftpatienter udvikler akut nyrepåvirkning efter kræftbehandling. Nu har danske forskere kortlagt, hvor risikoen er særligt høj, og det er den blandt andet hos leukæmipatienter, viser forskningen. Det er en tilstand, som man nok bør holde øje med, især fordi den hos nogle grupper er associeret med markant øget relativ dødelighed, siger forsker.

Ny dobbelt CAR-T-celleterapi med overbevisende effekt hos børn med leukæmi Til verdens største kongres for hæmatologiske sygdomme har forskere fremlagt data fra det første kliniske forsøg med en CAR-T-celleterapi, der ikke er målrettet blot én receptor på overfladen af kræftcellerne, men to. Næsten alle de deltagende børn, der ellers havde oplevet tilbagefald efter tidligere behandlinger for deres B-celle akut lymfoblastisk leukæmi, responderede på CAR-T-celleterapien.
