Karin Friis Bach

Radikale: Venstres tilbud var bare bedre Stephanie Lose har gode politiske ledelsesevner, og så gav hun Radikale det bedste tilbud ved at tilbyde formandsposten for sundhedsudvalget. Derfor pegede Radikale på hende, siger Karin Friis Bach (RV).

Venstre kom først med det bedste tilbud, og det var det, der fik Radikale Venstre til at pege på Stephanie Lose som formand for Danske Regioner. Det fortæller Karin Friis Bach, der er regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, og som har forhandlet på vegne af Radikale Venstre.

»Venstre var de første til at slå til, og de ville gerne give Radikale Venstre en god platform, nemlig formandskabet for sundhedsudvalget. Det er baggrunden for vores beslutning,« siger Karin Friis Bach.

Derudover nævner hun også, at De Radikale også har peget på Stephanie Lose, fordi partiet mener, at hun er en god kandidat til formandsposten.

»Hun lægger an til en meget åben og inddragende ledelsesstil, og det vil give nogle gode demokratiske processer. Derudover har hun også vist sig at have gode politiske ledelsesevner, hvilket vi har kunnet se i forhold hendes arbejde i Syddanmark,« siger hun og fremhæver, at Stephanie Lose har sikret, at Region Syddanmark er kommet godt videre efter de problemer, som de stod i ved formandsskiftet.

Det skete endda på et tidspunkt, hvor Lose også selv var helt ny som regionsrådsformand.

Det har været så ordentligt, som det kunne

De Radikale sad med det afgørende mandat, og Karin Friis Bach har fra begyndelsen meldt ud, at partiet gik til forhandlingerne med en fuldstændig åben tilgang og ville kunne samarbejde med begge sider.

»Hvis man ser på, hvordan stemmerne har fordelt sig i forhold til rød og blå blok, er det meget lige. Vi har følt, at vi kunne gå til begge sider, og at det var helt legitimt, fordi stemmerne havde fordelt sig meget lige. Vi har snakket med begge parter løbende,« siger Karin Friis Bach.

Ulla Astman (S) har til Dagens Medicin sagt, at hun ikke mener, at Radikale Venstre har været ordentlige i forhandlingsforløbet. Det er Karin Friis Bach ikke enig i.

»Jeg kan bare sige, at det ikke er alting, vi har kunnet være åbne om. Der er ting, jeg ikke har kunnet fortælle. Det kan godt være, at det udefra kan se lidt underligt ud, men jeg synes selv, at vi har gjort det så ordentligt, som vi kunne i sådan et forløb. Der er mange ting i spil i sådan en process, der kører meget lukket. Der kan man ikke være åben hele tiden,« siger hun og uddyber:

»Det var klart min interesse at holde begge døre åbne, indtil jeg var helt sikker på, at jeg havde et tilbud i hus hos den ene part. Det var først, da jeg var helt sikker, jeg meldte noget ud.«

Karin Friis Bach afviser også, at der ligger en nationalpolitisk agenda bag valget af Stephanie Lose.

»Det har været et spørgsmål om at vælge en, der kan varetage regionernes interesse på en god måde. Ved at pege på Lose, kunne vi få mest indflydelse, og vi synes også, at hun er en god kandidat.«

Danske Regioner skal række ud til KL

Hvem der skal have posten som formand i sundhedsudvalget, er endnu ikke blevet besluttet, men Karin Friis Bach vil gerne selv stille op til posten. Selve formandsposten skal bruges til, at De Radikale får mere indflydelse.

»De fleste beslutninger bliver taget i konsensus, og det er også vigtigt, for jeg vil gerne inddrage alle politiske partier i beslutninger, så vi kan have en fælles linje. Vi får én plads i sundhedsudvalget, og det er så formandsposten. Det er en central post, og det giver os mulighed for at påvirke agendaen i udvalget,« siger Karin Friis Bach.  

Et punkt i Radikale Venstres agenda er at få fokus på at skabe et sammenhængende sundhedsvæsen, som bl.a. også var noget af det, hun talte med Stephanie Lose om under forhandlingerne.

»Danske Regioner skal fremover række hånden ud mod KL. Der skal være nogle faste møder, hvor vi sætter os og kigger på, hvad vi har af fælles opgaver,« siger hun nævner et eksempel som psykisk sårbare.

»Psykisk sårbare er afhængige af hjælp både fra regioner og kommuner. Derfor ville det være oplagt, at vi mødtes og talte om, hvordan vi løser denne opgave bedst sammen, så vi kan lave et politisk udspil, der går på tværs. Vi skal ikke sidde hver for sig og tænke på at optimere inden for egne rækker. Vi er nødt til at løse de tværgående patienter sammen, hvilket vil være til gavn for alle parter. Det vil også være et godt politisk signal over for regeringen,« siger hun.

Skriv kommentar