Dette debatindlæg er skrevet af Torben Bæk Hansen, formand, Michael Mørk Petersen, næstformand Bo Sanderhoff Olsen, afgående formand, Kristoffer Weisskirchner Barfod, formand for Videnskabeligt udvalg, Frank Damborg, formand for Kvalitetsudvalget, Andreas Balslev-Clausen, formand for Uddannelsesudvalget, Jeppe Vejlgaard Rasmussen, kasserer, og Jan Duedal Rölfing, redaktør, alle medlemmer af Dansk Ortopædisk Selskab. Ifølge Sundhedsministeriet står vi med en pukkel på 100.000 udskudte operationer efter COVID og sygeplejerskestrejken. Det er indlysende for enhver, at man ikke bare afvikler denne pukkel med den normale...

Træd på bremsen: Vi uddanner for mange læger, men for få speciallæger DEBAT: Man kan ikke løse speciallægemanglen ved at proppe flere ind på medicinstudiet. Tværtimod risikerer vi at skabe en generation af læger, der fanges i et system uden veje videre, skriver Yngre Lægers forperson.
Skriv en kommentar
Tak for at lægge Danmarks Bedste Hospital i graven Kåringen af Danmarks Bedste Hospitaler (DBH) har været et tveægget sværd. Derfor går det hele op i en højere enhed, når både RKKP og DBH lukker og slukker på samme tid, skriver Jens Winther Jensen, direktørfor Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut, der fra årsskiftet overtager ansvaret for de kliniske kvalitetsdatabaser..
Skriv en kommentar
Er fødekulturen i de nordiske lande på vej væk fra den gode fødsel? DEBAT: Når vi navigerer i fremtiden for fødselshjælpen, bør vores mål være at balancere sikkerheden for mor og barn med kvaliteten af fødselsoplevelsen og kvindens helbred også på lang sigt, skriver overlæge og jordemødre.
1 kommentar
OBS: Oplysning til beslutningstagerne om speciallæger DEBAT: Mit budskab til beslutningstagerne til hvert et eneste møde på de bonede gulve er: Nej tak til øget optag på medicinstudiet, ja tak til, at alle læger kan blive speciallæger, skriver Camilla Noelle Rathcke.
Skriv en kommentar
En lille revolution i almen praksis er klar: Er PLO og RLTN klar? DEBAT: Det er tid til at frisætte praktiserende læger fra ydelsesstyringens spændetrøje, så de kan handle i overensstemmelse med lægefagets essens.
Skriv en kommentar
Åbent brev til hospitalsledelsen i Gødstrup: Tid til en undskyldning? Det synes uden for al diskussion dokumenteret, at medarbejderne i Gødstrup havde fuldstændigt ret i deres bekymringer. Ulrich Fredberg efterlyser en undskyldning fra hospitalsledelsen til medarbejderne.
1 kommentar
Hvad er forskerens rolle i offentlig-privat innovation i sundhed og forebyggelse? På den ene side er der stor tiltro til, at sundhedsinnovation er løsningen på mange af sundhedsvæsenets udfordringer, mens der på den anden side endnu ikke er megen relevant forskning at trække på. Her er vores fire vigtigste læringer om, hvad forskeres rolle kan være i OPI’er inden for sundhed og forebyggelse.
Skriv en kommentar
Tragedier i psykiatrien kan forebygges Instinktivt griber vi til forsvarsmekanismerne, når noget så frygteligt som drab finder sted. Men løsningerne findes i den proaktive og åbne tilgang. Resultater og metoder findes. Er det nemt? Nej. Men det er ikke en mulighed at lade være, skriver Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Skriv en kommentar
Læge til alle kræver mere end økonomisk bonus Vores påstand er, at man ikke realistisk kan aflønne sig ud af det merarbejde, der følger med i mange af de områder, som er lægedækningstruede. Man bør overveje, om normtallet for patienter knyttet til en lægekapacitet skal være forskellig, afhængig af om praksis ligger på Østerbro eller i Nykøbing Sjælland, skriver Marie Henriette Madsen, projektchef i VIVE, og Jakob Kjellberg, professor i VIVE.
4 kommentarer
Hvad koster en blodprop? Den socioøkonomiske status bestemmer i høj grad, hvad det koster samfundet at behandle en patient med blodprop. Jo mere ressourcestærk, jo færre udgifter. Det skal vi forholde os til, hvis vi vil reducere uligheden i sundhed. Ulighedsdiskussionen og prioriteringsdiskussionen hænger sammen, skriver sundhedsøkonom Marie Kruse.
Skriv en kommentar
Lægeforeningen advarer: Manglen på speciallæger kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet Snart skal Sundhedsstyrelsen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet beslutte, hvor mange speciallæger der skal uddannes de næste fem år. Lægeforeningen advarer om forøget mangel på speciallæger indenfor en lang række specialer, hvis ikke der bliver skruet markant op for antallet, der uddannes. Det går ud over patienterne, som år for år får ringere adgang til specialiseret behandling, skriver Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, i dette debatindlæg.
1 kommentar