Foto: ESMO

Pembrolizumab reducerer risikoen for tilbagefald ved modermærkekræft Data fra KEYNOTE-176-studiet viser, at immunterapien pembrolizumab reducerer risikoen for sygdomstilbagefald ved kirurgisk behandlet stadie II B/C modermærkekræft.

Et nyt studie peger på, at immunterapien pembrolizumab måske skal tidligere ind i behandlingen af patienter med modermærkekræft.

I hvert fald viser data fra KEYNOTE-176-studiet, at behandling af modermærkekræft med pembrolizumab efter et kirurgisk indgreb for at fjerne primærtumoren reducerede risikoen for sygdomstilbagefald med 35 pct. sammenlignet med placebo.

Ydermere var deltagerne i forsøget ikke bare voksne patienter, men også børn ned til 12 år.

Forskningsresultatet er netop præsenteret på den årlige onkologikongres for European Society for Clinical Oncology (ESMO), som løber af stablen i disse dage.

»Disse resultater peger på en substantiel ændring i gruppen af patienter med modermærkekræft, som bliver behandlet adjuvant. Historisk definerer vi højrisikopatienter efter kirurgi som dem med sygdom i lymfeknuderne. Dette studie antyder, at dybden af den primære tumor og sårdannelse giver substantiel information om risikoen for sygdomstilbagefald eller metastaser, og om man bør forsøge med adjuvant terapi eller ej,« fortæller den ledende forsker bag studiet, læge Jason Luke, der er leder af Cancer Immunotherapeutics Center ved Hillman Cancer Center, USA, i en pressemeddelelse, som er sendt ud fra ESMO.

»I fremtiden er vi nødt til at genoverveje, hvordan vi inkorporerer lymfeknudebiopsier i vores risikostratificering,« siger han.

Behandling bør tilbydes patienter tidligere

I studiet blev 976 patienter med kirurgisk fjernet stadie IIB eller IIC modermærkekræft og ingen lymfeknudeinvolvering randomiseret til behandling med pembrolizumab eller placebo i ét år.

Resultatet af studiet viser, at efter 14,4 måneder followup havde 11,1 pct. af patienterne (54 personer) i pembrolizumabgruppen oplevet tilbagefald sammenlignet med 16,8 pct. af patienterne (82 personer) i placebogruppen.

Metastaser langt fra det kirurgisk indgreb for at fjerne primærtumoren var sket for 23 af patienterne i pembrolizumabgruppen mod 38 af patienterne i placebogruppen.

Historisk definerer vi højrisikopatienter efter kirurgi som dem med sygdom i lymfeknuderne. Dette studie antyder, at dybden af den primære tumor og sårdannelse giver substantiel information om risikoen for sygdomstilbagefald eller metastaser, og om man bør forsøge med adjuvant terapi eller ej

Jason Luke, læge og leder af Cancer Immunotherapeutics Center ved Hillman Cancer Center, USA

»Der har været den forestilling, at modermærkekræft ikke vender tilbage hurtigt, og at disse patienter ikke udvikler metastatisk sygdom. Disse data viser klart det modsatte, og at patienter med højrisiko stadie II melanoma får tilbagefald hurtigt og langt fra indgrebsstedet, præcis som vi ser det ved stadie IIIA og stadie IIIB. Behandling med pembrolizumab reducerede risikoen på en klinisk relevant og statistisk signifikant måde, hvilket indikerer, at disse patienter bør tilbydes adjuvant terapi,« siger Jason Luke.

Forskeren peger også på, at der tidligere kan have været argumenter for at holde tilbage med adjuvant terapi på grund af risiko for alvorlige bivirkninger, men at de argumenter ikke længere holder.

»Da de eneste tilgængelige terapier var høje doser interferon og ipilimumab, som begge var associeret med mere end 50 pct. risiko for alvorlige bivirkninger, var det bare ikke acceptabelt til patienter med sygdom på et tidligt stadie. Men nu med en PD-1-hæmmer er balancen mellem risici og fordele meget mere attraktiv, og disse resultater taget i betragtning synes jeg, at vi skal tilbyde det til vores patienter,« siger han.

Skriv kommentar