Resultater fra et igangværende observationelt og prospektivt studie viser, at kvinder oftere end mænd får immunrelaterede bivirkninger af grad to eller højere, når de er i behandling med immunterapi for kræft. Observationen er blevet præsenteret på den årlige kongres for European Society for Clinical Oncology (ESMO).
Ifølge medlem af ESMOs Gender Medicine Task Force og læge ved Universitetshospitalet i Bern, Berna Özdemir, er det dog ikke overraskende.
»Data understøtter tidligere indikationer af højere forekomst af denne type bivirkninger hos kvinder. Genkendelse og den rigtige håndtering af immunrelaterede bivirkninger er vigtigt for at sikre optimal patientbehandling. Data fra dette studie sender et signal til onkologer om, at kvinder i behandling med immunterapi måske har fordel af tættere opfølgning på behandlingen,« siger hun i en artikel i ESMO Daily Reporter.
Berna Özdemir har ikke selv deltaget i studiet.
Immunterapi skal vælges efter køn
De formentlige årsager til kønsforskellene ved behandling med immunterapi er veldokumenterede forskelle mellem de forskellige køns immunrespons, hvor kvinder har tendens til at have et stærkere immunrespons end mænd. Generelt er kliniske forsøg dog ikke sat op til at se på forskelle mellem kønnene, når det gælder behandlinger eller bivirkninger ved behandlinger.
I studiet er 106 patienter (41 kvinder og 65 mænd) indtil videre inkluderet og fulgt i minimum 12 mdr. En foreløbig analyse efter seks mdr. viser, at 61,4 pct. af kvinderne har oplevet immunrelaterede bivirkninger i grad 2 eller højere mod blot 27,9 pct. af mændene.
Dog var situationen omvendt, når forskerne kiggede på de 106 bivirkninger, som var blevet rapporteret i perioden. Har stod mænd for 61,3 pct. af bivirkningerne mod 38,7 pct. for kvinderne. Især mænd, der levede alene, havde højere risiko for at udvikle immunrelaterede bivirkninger i grad to eller højere.
Sigtet med studiet er at udvikle et værktøj til at kunne forudsige risikoen for immunrelaterede bivirkninger baseret på køn. Berna Özdemir mener, at de indledende resultater er opmuntrende i forhold til muligheden for at lave mere individualiseret immunterapi.
»Disse resultater er en mere generel indikation af, at valget af immunterapi i fremtiden ikke kun bør være i relation til kræfttypen, men også i forhold til patientens køn. Kvinder har måske fordel af andre behandlinger, som modulerer immunforsvaret – alene eller i kombination med andre behandlinger – mens mænd ser ud til at respondere bedre end kvinder på de nuværende checkpointhæmmere,« siger hun.
Studiet er lavet i et samarbejde mellem forskere fra Italien, Sverige, Irland og Norge.