OK-forhandlinger om almen praksis risikerer at strække sig ind i 2021 
PLO-formand Christian Freitag forventer at de aktuelle OK-forhandlinger vil fortsætte ind i 2021.

OK-forhandlinger om almen praksis risikerer at strække sig ind i 2021  Den nye overenskomstsaftale for almen praksis er ikke lige om hjørnet. Det bekræfter både PLO og Danske Regioner, som begge har beredt sig på at tage forhandlingerne med ind i det nye år.

Rammerne om de praktiserende lægers fremtidige arbejdsliv står fortsat hen i det uvisse. 

Mandag i denne uge mødtes PLO og Danske Regioner til det sidste skemalagte forhandlingsmøde om den nye overenskomst, der efter planen skal træde i kraft ved årsskiftet. 

OK18 havde mange nye ting. Den her aftale bliver mere simpel.

Christian Freitag, formand PLO

Men en del tyder efterhånden på, at den tidsplan ikke kommer til at holde.

»De her forhandlinger er svære. Det er ikke nogen hemmelighed, ellers havde vi landet en aftale inden sommer. Forhandlingerne kan godt ende med at strække sig, så vi får en aftale, der ikke kan starte 1. januar 2021. Det er et scenario, vi har drøftet med Danske Regioner og noget, som ingen af os ser et problem i på den korte bane, selvom vi selvfølgelig gerne vil være færdige,« siger Christian Freitag, formand for de praktiserende læger. 

Konsekvenser skal belyses mere

Modsat andre områder af arbejdsmarkedet forhandles der på uopsagt grundlag på praksisområdet. Det betyder, at den nuværende overenskomstsaftale, som trådte i kraft i 2018, ikke automatisk udløber ved årsskiftet. 

Velvidende at det vil forsinke processen en smule, har parterne derfor valgt at få belyst konsekvenserne af nogle af de mulige tiltag noget mere. Det fortæller Bo Libergren (V), der leder forhandlingerne på vegne af Danske Regioner. 

»Vi har nogle ting på bordet, som vil give ændringer i almen praksis. Derfor skal vi være omhyggelige og noget af det, vi forhandler om, er af en sådan teknisk karakter, at vi har brug for at få konsekvenserne belyst noget mere af de fagfolk, som er dybt inde i stoffet,« siger Bo Libergren.

En mere simpel overenskomst

Overenskomsten fra 2018 bød på mange nyskabelser for landets praktiserende læger. Blandt andet blev de klassiske ydelsestabeller, som den praktiserende læge fakturerer sit arbejde efter, udfordret.

En del af lægernes basishonorar blev gjort differentieret efter patienttyngde og demografi, mens også et fast årligt kronikerhonorar blev indført for visse patientgrupper, i stedet for at aflønne lægerne efter antallet af kontakter med patienten. 

De praktiserende læger kan dog allerede nu godt berede sig på, at OK21 bliver mere simpel af natur sammenlignet med sin forgænger. 

»OK18 havde mange nye ting. Den her overenskomstaftale bliver mere simpel. Der bliver ikke introduceret så mange nye ting som sidst. Her er vi i stedet dykket noget mere ned i nogle af tingene,« siger Christian Freitag.

Kommentarer

  1. Tak for indsatsen Christian – trist at du må stå af før målstregen
    Jeg har især været glad for din vækststrategi
    Kan vi mon få Dibbern tilbage – tak ? Kunne dælme være nice 😳

Skriv kommentar