Camilla Rathcke
Foto: Lægeforeningen

Sundhedsstyrelsen i brev til overlæge: Højdosis CT er en mulighed, ikke et krav Sundhedsstyrelsen skiftede fra februar til maj holdning til, om mistanke om lungekræft kan gradbøjes, og om der ved selv den mindste mistanke om lungekræft skal henvises til kræftpakke med brug af højdosis CT-scanning.

I perioden mellem februar og maj i år skiftede Sundhedsstyrelsen holdning til, om selv den mindste mistanke om lungekræft skal udløse en henvisning til et kræftpakkeforløb eller ej. Det fremgår af en artikel, som dagbladet Midtjyllands Avis bragte søndag.

28. februar skrev daværende centerchef i Sundhedsstyrelsen Camilla Rathcke til koncerndirektør Ole Thomsen i Region Midtjylland, at mistanke om lungekræft ikke kan gradbøjes, og at patienter, hvor der er selv den mindste mistanke om lungekræft, skal henvises til diagnostisk pakkeforløb med brug af højdosis CT-scanning.

Midtjyllands Avis refererer i søndagens avis et brev fra Camilla Rathcke til Klavs Würgler Hansen, der er overlæge på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Sundhedsstyrelsen: Mistanke kan gradbøjes

I brevet anerkender Camilla Rathcke, at lungekræft kan gradbøjes, og at der ikke umiddelbart har været noget i vejen med den måde, som sygehuset i Silkeborg har fortolket retningslinjerne på.

6. maj skriver Camilla Rathcke således til Klavs Würgler Hansen:

»Kære Klavs,

Tak for din mail og forespørgsel.

Sundhedsstyrelsen mener ikke, at en praktiserende læge kan svare enten ’ja’ eller ’nej’ til om en given patient kan have lungekræft, og det er vigtigt, at der foretages et konkret og individuelt skøn i den enkelte patients situation. Derved vil den praktiserende læge – eller anden læge – klinisk vurdere, hvilken/hvilke diagnoser, der er mest sandsynlige, herunder hvor stor risikoen kan være for kræft. Derfor skal der også i det konkrete og individuelle skøn kunne begrundes hvorfor man i givet fald vælger ikke at udrede via kræftpakken, vælger anden undersøgelse mv., afhængigt af hvor stor ens mistanke er.

Sundhedsstyrelsen udmønter ikke kræftpakkerne sådan, at der ikke er plads til dette skøn. Det er dog samtidig vigtigt at huske på, at de anførte kriterier og symptomer i kræftpakkerne også skal være en hjælp til at rejse mistanke om kræft, og i den henseende også til vurderingen af, om en given patient bør udredes for kræft. I revisionen af pakkeforløb for lungekræft var der fokus på, at patienter med selv milde/vage symptomer skulle kunne udredes i pakkeforløbet for at imødekomme behovet for at flere blev udredt på et tidligere tidspunkt/stadie af sygdommen.

Jeg håber, det besvarer dit spørgsmål, og ellers er du velkommen igen.«

Lavdosis CT brugt som fyringsgrund

Med skrivelsen anerkender Sundhedsstyrelsen indirekte, at brug af både lavdosis og højdosis CT kan anvendes.

At Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg konverterede røntgen af lungerne til lavdosis-CT scanning, når egen læge havde brug for en undersøgelse, som kunne udelukke lungekræft, blev i slutningen af april brugt som en væsentlig del af argumentationen, da hospitalsledelsen for Hospitalsenhed Midt (hospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive, red.) valgte at fyre daværende ledende overlæge Ulrich Fredberg.

Skriv kommentar