Nyt regeringsudspil: Ventetid på kommunal genoptræning skal ned på syv dage Regeringen lægger med nyt udspil op til, at borgere skal kunne få kommunal genoptræning inden syv dage efter udskrivelse. Ellers skal borgere frit kunne vælge en privat leverandør.

Syv dage. Det er fristen kommunerne fremover får til at sørge for, at en borgere kan begynde genoptræning efter udskrivelse fra hospitalet. Det præsenterer regeringen i dag i et nyt udspil med titlen ’Frit valg – bedre sammenhæng’.

Hurtig genoptræning kan have stor betydning for muligheden for at vende tilbage til hverdagen efter en sygdom eller ulykke.  Derfor kommer regeringen med et nyt udspil, hvor borgeren frit skal kunne vælge en anden leverandør, hvis kommunen ikke kan begynde genoptræning inden for syv dage efter udskrivelse.

I gennemsnit veksler ventetiden på genoptræning efter udskrivelse fra fire til 45 dage fra kommune til kommune.

»Det er simpelthen ikke rimeligt over for borgerne, at der er så stor forskel på den bedste og den dårligste kommune. Alle har en ret til hurtigst muligt at kunne begynde den vej tilbage til hverdagen, som genoptræningen betyder. Ventetiden er kostbar for patienten – og for alle kommuner skal den ned på en uge,« siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

Initiativet er en del af regeringens fritvalgs-udspil, som Ellen Trane Nørby (V) præsenterer i dag sammen med ældreminister, Thyra Frank (LA), minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), og børne- og socialminister, Mai Mercado (KF).

»Et godt behandlingsforløb er ikke nok i sig selv – hvordan og hvor hurtigt man bliver genoptrænet er mindst lige så afgørende for hurtigst muligt at kunne være tilbage til sin tilværelse igen. Det gælder uanset om man er en ældre medborger, eller man er yngre,« udtaler Ellen Trane Nørby (V).

Generelt mener regeringen af borgere skal have flere muligheder for at vælge mellem de velfærdsydelser og tilbud, der passer dem bedst.

»Danskerne er glade for det frie valg. Hundredtusindvis af patienter har eksempelvis de senere år valgt at blive behandlet på private sygehuse og klinikker, og rigtig mange ældre får i dag hjemmehjælpen leveret af private. I regeringen vil vi gerne give borgerne endnu større indflydelse på deres eget liv. Derfor præsenterer vi i dag en række nye frit valgsinitiativer, samtidig med at vi som en del af regeringens Sammenhængsreform igangsætter et servicetjek af det frie valg på de store velfærdsområder for at kunne udbrede, udvide og styrke danskernes frie valg,« siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Regeringen afsætter 61 mio. kr. i 2018 på finansloven og dernæst et årligt beløb på 50 mio. kr. til initiativet.

Skriv kommentar