Samtale med patient
Foto: Ulrik Jantzen/BAM/Ritzau Scanpix

Mere end 10.000 sundhedsprofessionelle skal lære at kommunikere bedre med patienterne I løbet af de næste fem år skal alt sundhedspersonale med patientkontakt i Region Syddanmark igennem et kursus i kommunikation. 

Mere tilfredse patienter, der klager mindre over de sundhedsprofessionelle, er målet med projektet ‘Den gode samtale’, der over de næste fem år skal gennemføres i Region Syddanmark. I alt skal 10.000-12.000 læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og andet sundhedspersonale med længere patientkontakt igennem forløbet, der skal forbedre deres kommunikationskompetencer.

»Vores medarbejdere formidler dagligt svære budskaber og alvorlige beskeder til vores patienter, hvor mange har svært ved at forholde sig til de store mængder information. Vi vil derfor styrke netop denne kompetence hos vores medarbejdere, så vi sikrer en mere præcis og nærværende kommunikation,« siger formanden for styregruppen, adm. sygehusdirektør Christian Sauvr.

Gode erfaringer fra Sygehus Lillebælt

Forløbet har fokus på praktisk træning, cases, rollespil og direkte feedback, ligesom det er et krav, at man bliver optaget på video for ens egen lærings skyld. Det er opbygget efter Calgary-Cambridge-guiden for målrettet kommunikation, som har været anvendt i et pilotprojekt på Sygehus Lillebælt siden 2011.

Det er erfaringerne derfra, der gør Christian Sauvr overbevist om, at der er klare gevinster ved det storstilede projekt.

»Sygehus Lillebælt har gennem de sidste mange år ligget højt i forhold til kommunikation og patientinddragelse. Deres forskning viser, at et forløb i kommunikation skaber bedre resultater i patienttilfredshedsmålinger, giver færre klager, og at medarbejderne selv oplever at have fået noget ud af det. Det er det, vi gerne vil udbrede til resten af regionen nu,« siger Jesper Stockmarr, projektansvarlig og afdelingschef i Koncern HR.

Materialet er udviklet specifikt til regionen, og der er afsat mere end 20 millioner kroner over de næste 5 år, fremgår det af budgetaftalen for 2020.

Skræddersyet projekt

På trods af at det nye projekt hviler på gode, tidligere erfaringer, har regionen valgt at få udviklet et opdateret kursus, så det passer specifikt ind i de øvrige dagsordener på sundhedsområdet, blandt andet den syddanske forbedringsmodel og fælles beslutningstagen.

»Selvom vi også har været ramt af corona, har vi vurderet, at det er kritisk, at vi får uddannet de første instruktører, og de startede derfor her i slutningen af februar. Det betyder, at de 12 første er klar til at starte første rul,« siger Jesper Stockmarr.

Til efteråret skal alle instruktørerne være uddannet og i gang med at øve sig på underviserne. I alt skal der uddannes 20-24 instruktører, der skal klæde de 200-240 undervisere på, der skal være med til at rulle kurset ud til resten af de 10.000-12.000 kolleger.

»Den langsomme start giver os mulighed for at tilpasse kurset, hvis det er nødvendigt, så det er helt færdigudviklet, når det for alvor ruller til efteråret,« siger Jesper Stockmarr.

Inden da har der ligget et stort koordinationsarbejde med at få kurset rullet ud på sygehuset i afdelingerne til medarbejderne.

Region Syddanmark har allieret sig med konsulenthuset Defactum, der skal foretage en ekstern evaluering af projektet på tre punkter: Patientoplevelse, klager og medarbejdernes oplevelse af udbytte.

Læs også:

Læger med subspeciale i kommunikation

Overlæge: »Kommunikation er noget af det sjoveste ved lægegerningen«

Skriv kommentar