Søren Valgreen Knudsen, forperson for Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren og medlem af Regionsrådet i Nordjylland (S) og Inge Kristensen, direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, kritiserer regeringen og indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhdes, (V) nye lovforslag.Foto: Region Nordjylland og Marlene Zøllner-Manly

Kritikken hagler ned over regeringens plan: Aktører advarer mod afskaffelse af fejlrapportering Regeringens forslag om at fjerne det nationale system for utilsigtede hændelser, UTH, møder hård kritik fra to aktører i sundhedsvæsenet. Sundhedsminister Sophie Løhde svarer igen på kritikken.

Sundhedspersonale skal fremover ikke længere være forpligtet til at indberette utilsigtede hændelser, UTH, til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, der står til at blive nedlagt.

Det fremgår af et nyt lovforslag samt regeringens oplæg til politisk prioriteret opgavebortfald, der er iværksat som led i regeringens plan om at reducere statslige opgaver svarende til 1.000 årsværk i ministerierne inden 2025.

Forslaget fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet møder hård modstand fra Søren Valgreen Knudsen, forperson for Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren og medlem af Regionsrådet i Nordjylland (S).

Ved at nedlægge UTH-systemet sender regeringen et signal om, at økonomiske besparelser prioriteres over patientsikkerhed. Det tyder på, at man på Christiansborg er for langt væk fra virkelighedens verden

Søren Valgreen Knudsen, forperson for Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren og medlem af Regionsrådet i Nordjylland (S)

»Danmark har siden 2003, som det første land i verden, haft en lov om rapportering af utilsigtede hændelser, hvilket har gjort os førende inden for patientsikkerhed,« siger Søren Valgreen Knudsen og tilføjer:

»Vores system har fremmet en læringskultur på hospitalerne, fordi det har været muligt at indberette fejl uden frygt for straf. Alt dette står nu til at blive kastet over bord. Ved at fjerne dette element efterlades alene en tilsynsbaseret tilgang. Men kontrol alene skaber utryghed og defensiv medicin, der både er dyrt og kan gå ud over patientsikkerheden.«

Et farligere sundhedsvæsen

I dag har sundhedspersoner i både regioner og kommuner pligt til at indberette utilsigtede hændelser til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, som er forankret i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Utilsigtede hændelser refererer til situationer, hvor noget går galt i forbindelse med sundhedsfaglige opgaver. Oftest er det fejlmedicinering, der bliver rapporteret til databasen.

Inge Kristensen er direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Hun er enig i Søren Valgreen Knudsens kritik af regeringens planer om at nedlægge Dansk Patientsikkerhedsdatabase.

»Det vil føre til et farligere sundhedsvæsen for patienterne. Man fjerner den platform, hvor sundhedsprofessionelle uden frygt for sanktioner kan diskutere, hvordan sundhedsvæsenet kan forbedres,« siger hun.

Læring på tværs af landet

Søren Valgreen Knudsen påpeger på samme måde, at man risikerer at miste en vigtig database, der går på tværs af landet:
»Forslaget om decentralisering betyder, at vi mister en database, der har været tilgængelig for hele sundhedssektoren i Danmark, og som har gjort det muligt at lære af hinandens erfaringer.«

Han anerkender, at der har været tilfælde af overregistrering, som har taget for meget tid, men mener ikke, at det er løsningen helt at stoppe indrapporteringen af utilsigtede hændelser.

»Det er farligt. Uden en systematisk tilgang til at lære af fejl risikerer vi, at patienter skal blive længere på hospitalet, genopereres, eller får forkert medicin – og det koster alt andet lige endnu flere penge,« siger Søren Valgreen Knudsen og tilføjer:

»Ved at nedlægge UTH-systemet sender regeringen et signal om, at økonomiske besparelser prioriteres over patientsikkerhed. Det tyder på, at man på Christiansborg er for langt væk fra virkelighedens verden.«

Sundhedsminister svarer igen

Foreholdt kritikken anerkender indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde, at der er sket betydelige fremskridt i patientsikkerheden over de sidste 15-20 år, og at sundhedsvæsenet i dag er i en bedre position.

Det vil føre til et farligere sundhedsvæsen for patienterne. Man fjerner den platform, hvor sundhedsprofessionelle uden frygt for sanktioner kan diskutere, hvordan sundhedsvæsenet kan forbedres

Inge Kristensen, direktør, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

»Nu handler det om, at vi skal bygge videre på det store arbejde, som medarbejdere har udført for at højne patientsikkerheden i det daglige og tage de næste skridt, så man ude lokalt bruger kræfterne dér, hvor vi får mest mulig ud af indsatserne,« siger hun til Dagens Medicin og tilføjer:

»For sundhedsvæsnet skal naturligvis også fremover have stor fokus på patientsikkerhed, men som blandt andre Dansk Selskab for Patientsikkerhed har givet udtryk for, vil det være en fordel, hvis arbejdet i højere grad forankres lokalt.«

Inge Kristensen, der er direktør for netop Dansk Selskab for Patientsikkerhed, mener, at sundhedsministerens udlægning er en sandhed med modifikationer.

»Vi har ikke bedt om at afskaffe systemet. De har trukket tæppet væk, også under det lokale. Hvis der lægges op til at nytænke ordningen, er det velkomment, men de må ikke fjerne rapporteringspligten,« siger hun.

Skriv kommentar