Alt for mange danskere med KOL får først stillet diagnosen, når sygdommen er langt fremskreden, og deres lungefunktion stærkt reduceret. Derfor skal alle rygere over 35 år som en selvfølgelighed have tjekket deres lungefunktion, og det skal ske, når rygeren i anden sammenhæng er til konsultation hos sin egen læge. Det var hovedbudskabet, da ca. 125 nøglepersoner fra regioner, kommuner og almen praksis sammen med repræsentanter for Sundhedsstyrelsen og Danmarks Lungeforening mandag var samlet til Dagens Medicins KOL-parlament i København....

Studie: Symptomer på kræftsygdomme overses ofte for multisyge, socialt udsatte mennesker Nyt studie fra SDU undersøger kræftsygdom blandt socialt udsatte mennesker. Undersøgelsen viser, at symptomer på kræftsygdommen ofte går ubemærket hen, fordi de overlapper med de symptomer.
Skriv en kommentar
Nomineret til Den Gyldne Tråd 2024: Langt sejt træk kan nu aflæses i diabetestal Efter ni år kan resultaterne i Tingbjerg Changing Diabetes begynde at aflæses på bundlinjen. Til stor glæde for forskningsleder Paul Bloch, der i øjeblikket arbejder på en udbredelsesmodel. Initiativet er et af tre nominerede til ‘Den Gyldne Tråd’ 2024, som hylder det tværsektorielle samarbejde i det nære sundhedsvæsen.
Skriv en kommentar
Ny karkirurgisk afdeling skal styrke forebyggelsen i Region Sjælland Et løft til behandlingen for patienter i risiko for benamputation, og en styrkelse af samarbejdet med primærsektoren om patientforløbene, er blandt de definerede opgaver for den nyetablerede karkirurgiske afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, der blev indviet onsdag.
Skriv en kommentar
Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Nyt forskningsprojekt undersøger psykedelisk terapi til uhelbredeligt syge Et nyt forskningsprojekt undersøger, om det psykedeliske stof psilocybin kan bruges til psykologisk behandling af uhelbredeligt syge mennesker. EU støtter projektet med 6,5 mio. euro.
Skriv en kommentar
Professor fundet til nyoprettet stilling Anders Løkke Ottesen er ansat som professor i tværsektoriel forskning. Forskningsprofessoratet skal stille skarpt på forebyggelsestiltag og lighed i sundhed.
Skriv en kommentar
Trænings-tryg indsats hjælper borgere med KOL-relateret angst Vejle Kommune og Vejle Sygehus har arbejdet sammen om forskningsprojektet Trænings-tryg, der hjælper borgere med angst i forbindelse med KOL. Indsatsen er nu implementeret i Vejle Kommune og ved at blive udbredt til andre kommuner.
Skriv en kommentar
Markant dødelighed blandt patienter med KOL efter TAVI Behandling af forsnævret aortaklap kan gøres skånsomt med TAVI, men blandt personer med KOL kommer proceduren alligevel med en betydelig dødelighed inden for det første år efter operationen. Værst ser det ud for personer med KOL, som har oplevet forværring inden for det seneste år inden TAVI ‒ i særdeleshed blandt dem som tilmed ikke tager deres inhalationsmedicin.
1 kommentar
Alarmerende høj dødelighed blandt KOL-patienter med akutte forværringer Årsrapporten for 2021 fra Dansk Register for KOL viser en uændret høj 30-dages dødelighed og genindlæggelsesfrekvens. Resultaterne understreger behovet for en national KOL-plan, mener formanden for registrets styregruppe, overlæge Anders Løkke.
3 kommentarer
Spirometrier i almen praksis: Flyet, der aldrig lettede Der blev udført markant færre spirometrier i almen praksis i årene 2016-2019, end den nationale lungestrategi lagde op til. Det viser en ny VIVE-rapport, der samtidig tegner et billede af et område præget af manglende gennemsigtighed.
3 kommentarer