Her er lægerne med mest magt

Her er lægerne med mest magt En ny læge har fundet vej til listen over landets ti mest magtfulde læger. En liste der ellers er præget af gengangere.

For 21. gang udpeger Dagens Medicins magtpanel de 100 mest magtfulde profiler inden for det danske sundhedsvæsen. Listen offentliggøres i Dagens Medicin på Folkemødet på Bornholm i morgen, men allerede i dag er det muligt at smugkigge på, hvem panelet vurderer til at være blandt landets mest magtfulde læger.

Igen i år indtager Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm førstepladsen over Danmarks mest magtfulde læger. Formel position og faglig dygtighed har talt højt blandt magtpanelet, og det har sikret den 53-årige speciallæge førertrøjen igen i år.

Ligesom det forgangne år ligger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing også på en andenplads og ånder direktøren i nakken. I april blev han genvalgt som formand for Lægeforeningen.

Koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend G. Hartling er igen rykket en tak ned ad listen. Faglig dygtighed er det parameter, magtpanelet mener, han scorer højst på. Vi kan kun gisne om, om det er Region Hovedstadens helt store it-skandale Sundhedsplatformen, der gør, at han år efter år bevæger sig støt ned ad ranglisten.

Årets højdespringer

Lægefaglig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har igen gjort sin entré på listen og er årets højdespringer. Han har været fraværende på listen de seneste par år, efter han gik af som formand for Lægeforeningen. Magtpanelet vurderer hans høje plads på magtlisten til at skyldes en kombination af faglig dygtighed, egen indsats og i særdeleshed netværk.

»Det er vel et udtryk for, at jeg er engageret, hvilket er vigtigt for de ansatte her på sygehuset. Og så betyder det, at jeg har nogle synspunkter, der kan bruges i det offentlige rum,« siger Mads Koch Hansen.

Han tilføjer, at han selvfølgelig er smigret og også glad for placeringen på det rent personlige plan. Han synes, at det er sjovt at være en del af listen. Hvorfor han er tilbage på den, tror han i høj grad skyldes, at han har et fornuftigt netværk.

Da Mads Koch Hansen i sin tid var på magtlisten som formand for Lægeforeningen, mener han, at det gav Lægeforeningen gennemslagskraft udadtil. Med sin titel som lægefaglig direktør på Sygehus Lillebælt, giver hans placering på listen ham derimod anerkendelse internt på sygehuset blandt de ansatte.

De fremfarende og stillestående

Adm. direktør på Sygehus Lillebælt og fhv. formand for Kræftens Bekæmpelse Dorthe Gylling Crüger har igen i år beholdt sin femteplads på listen. Det samme har formanden for de Praktiserende Lægers Organisation Christian Freitag, fik sin debut på top ti listen over de mest magtfulde læger forrige år.

Formand for Medicinrådet og vicedirektør for Herlev og Gentofte Hospital Steen Werner Hansen er kravlet tre pladser op af listen. Også her har faglig dygtighed og egen indsats være afgørende for hans højdespring.

Slutteligt har vi måttet vinke farvel til Liselotte Højgaard, der er chef for klinik for fysiologi og nuklearmedicin på Rigshospitalet og formand Danmarks Grundforskningsfond. De seneste år har hun ligget på en fast 8. plads på listen.

Magt 2018: Blandt læger

Samlet placeringPerson
2Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen
3Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen - og næst- formand i Dansk Selskab for Patientsikkerhed
10Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør, Danske Regioner
12Svend G. Hartling, koncerndirektør, Region Hovedstaden
15Dorthe Gylling Crüger, adm.dir. og formand for Kræftens Bekæmpelse
20Christian Freitag, formand, Praktiserende Lægers Organisation (PLO)
21​S​​teen Werner Hansen, formand - og vicedirektør for Herlev og Gentofte Hospital
21Jørgen Schøler Kristensen, formand - og lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital
32Mads Koch Hansen, lægefaglig direktør, Sygehus Lillebælt
32Allan Flyvbjerg, direktør, Steno Diabetes Center Copenhagen

De mest magtfulde læger 2018

20182017PersonSamlet placering
11Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen2
22Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen - og næst- formand i Dansk Selskab for Patientsikkerhed3
34Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør, Danske Regioner10
43Svend G. Hartling, koncerndirektør, Region Hovedstaden12
55Dorthe Gylling Crüger, adm.dir. og formand for Kræftens Bekæmpelse15
66Christian Freitag, formand, Praktiserende Lægers Organisation (PLO)20
710​S​​teen Werner Hansen, formand - og vicedirektør for Herlev og Gentofte Hospital21
77Jørgen Schøler Kristensen, formand - og lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital21
9-Mads Koch Hansen, lægefaglig direktør, Sygehus Lillebælt32
109Allan Flyvbjerg, direktør, Steno Diabetes Center Copenhagen32

Skriv kommentar