Freitag: Det mest seriøse udspil i min tid
Foto: Joachim Rode

Freitag: Det mest seriøse udspil i min tid Regeringens nye udspil for fremtidens almen praksis 'En læge tæt på dig' vækker stor jubel hos de praktiserende læger. Også selvom udspillet nok kommer ti år for sent.

Christian Freitag, formand for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), havde svært ved at få armene ned, da sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i dag præsenterede regeringens vision for fremtidens almen praksis i en kompagniskabspraksis på Lille Strandstræde i hjertet af København.

»Det er første gang, jeg ser så velgennemarbejdet og seriøst et udspil og så handler det kun om almen praksis. Det er ikke sket før i mine 23 år som læge,« lød den umiddelbare reaktion fra Christian Freitag.

Og symbolikken var da heller ikke til at tage fejl af.

Efter at have gennemgået det nye udspil ‘En læge tæt på dig’ og dets 16 initiativer, inviterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby PLO-formanden op på talerstolen og fulgte kort efter håndsrækningen op med følgende ord:

»Vi siger klart og tydeligt, at det, vi vil satse på, er almen praksis. Det er familielægen, som vi kender den. Det er det, vi ser styrken i og gerne vil udvikle,« lød det fra sundhedsministeren.

»Det, vi har manglet«

Og ifølge Christian Freitag er regeringens 41 sider lange udspil da også lige nøjagtigt det, som de praktiserende læger har manglet de seneste mange år, hvor der er blevet brugt mange kræfter på at råbe omverdenen op.

»Det er det her, vi har savnet. Også selvom det nok kommer ti år for sent. Vi har savnet at få beskrevet af andre end os selv, hvad det er som vi kan og ikke kan som praktiserende læger,« siger Christian Freitag.

»Det afgørende for os er de meget tydelige signaler om, at princippet er, at alle danskere skal have adgang til en praktiserende læge. Det har vi ikke hørt i rigtigt mange år så klart, som det bliver skrevet og fortalt her. Så ved vi godt, at der er dele af landet, hvor vi ikke kan dække ind – hvor der ikke er praktiserende læger. De borgere skal selvfølgelig have en læge, og så må myndighederne finde ud af, hvordan det skal løses,« fortsatte han.

Læger over 65 år skal ikke akkrediteres

For at løse manglen på praktiserende læger har regeringen bl.a. besluttet at øge dimensioneringen af almen medicin inden for den lægelige videreuddannelse med 30 pladser i både 2019 og 2020.

Nu og her iværksættes en række initiativer, som skal sikre at kapaciteten i almen praksis står mål med det stigende antal opgaver, som lægges ud i den primære sektor.

Det betyder bl.a., at regeringen opfordrer til, at alle praktiserende læger over 65 år indgår i et klyngesamarbejde og dermed undtages akkreditering.

»Ministeren giver udtryk for, at vi skal gøre noget for at fastholde de ældre læger som følge af akkrediteringen. Det siger vi pænt tak for i PLO, selvom et år eller halvandet år tidligere med den udmelding havde været rigtigt fint. Det kan være, vi stadig kan nå at fange et par læger. Og hver læge som bliver et, to eller tre år længere på arbejdsmarkedet er givet godt ud, mens vi venter på de nye generationer af læger. Det kommer ikke til at redde almen praksis, men det er et skridt i den rigtige retning,« siger Christian Freitag som nu vil drøfte sagen med Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), som er den anden part i overenskomsten.

Flere sundhedsopgaver i udbud

Regeringen ønsker også at aflaste de praktiserende læger ved at gøre det muligt for regionerne at udbyde en specifik, afgrænset opgave, så andre private aktører kan byde ind på opgaveløsningen. Noget der kræver en ændring af den nuværende sundhedslov.

»Det kunne være plejecenterdelen. Der er nogle udkørende funktioner og nogle akutfunktioner, hvor vi må sige; skal vi have endnu flere læger ud af deres praksis, væk fra patienterne skal vi tænke os rigtig godt om. Vi kan se, der er flere ting på vej med overenskomsten, hvor vi nok skal have noget hjælp. Vi skal som praktiserende læger ikke fungere som et minisygehus, hvis den opgave kan løses fint af andre,« siger Christian Freitag.

»Mht. akutfunktionerne er det jo patienter, som har ligget på sygehusene de seneste 20 år. Nu har vi fået nogle meget effektive og korte sygehusforløb, og nu får vi akutfunktioner. I vores optik er der ikke noget galt i, at de patienter bliver fulgt ud af nogle andre læger, for vi så dem ikke før i tiden. På nogle områder er det nogle færdigheder, man skal have, som vi ikke nødvendigvis har som praktiserende læger. Vi vil helst have patienterne, når de er nogenlunde færdigbehandlede og klar til at komme hjem,« siger Christian Freitag.

Udspillet kan ikke stå alene

Regeringens udspil kan imidlertid ikke stå alene, mener PLO-formanden.  

»Jeg er meget spændt på omfanget af det her. Volumen. Hvordan de 600-700 mio. kr. bliver fordelt, fordi det her udspil kan ikke stå alene. Regeringen har også sagt, at der kommer flere uddannelsesstillinger i almen medicin næste gang. Og som jeg ser det, skal der langt flere investeringer til, end de her 600-700 mio. kr. Sygehusene fik til sammenligning 49 mia. kr. Men det er den start, vi har efterlyst, og den er jeg rigtig glad for,« siger han.

Læs også: Disse 16 initiativer skal udbygge praksislægers rolle

Skriv kommentar