Ministeriet dropper aftale med PLO om HPV-vaccine til drenge

Ministeriet dropper aftale med PLO om HPV-vaccine til drenge Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har opgivet at nå til enighed med Praktiserende Lægers Organisation om, hvordan drenge, der er tiltrukket af drenge, vederlagsfrit kan vaccineres mod HPV. PLO havde opstillet en lang række betingelser for aftalen.

Drenge, der er tiltrukket af drenge, vil alligevel ikke frem til sommer kunne blive gratis HPV-vaccineret hos deres praktiserende læge, som der ellers var lagt op til. Dagens Medicin erfarer, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) netop har meddelt Praktiserende Lægers Organisation (PLO), at aftalen, som var ved at blive forhandlet på plads, er faldet på gulvet, og at drengene derfor fremadrettet kun vil kunne blive gratis HPV-vaccineret ved at henvende sig til AIDS-fondets checkpoints.

Henrik Dibbern, medlem af PLO’s bestyrelse, bekræfter over for Dagens Medicin, at ministeriet har trukket sig fra forhandlingerne. Han tolker udmeldingen som, at ministeriet har mistet tålmodigheden i forhold til at finde en model, som PLO ville acceptere. Det har været for svært for ministeriet at komme PLO i møde i forhold til de betænkeligheder, organisationen har haft i forhold til vaccinationsprogrammet – betænkeligheder, der bl.a. går på, hvorvidt man ud fra lægernes afregning med regionen kunne se, hvilke drenge der var blevet vaccineret under dette program.

»Jeg oplever ministerens udmelding som, at hun har fundet det for besværligt at komme os i møde i forhold til de betingelser, vi har sat for at kunne gå med til at alment praktiserende læger vederlagsfrit kan give vaccinen til unge homoseksuelle mænd,« siger Henrik Dibbern og uddyber, at det i forhandlingerne lå PLO på sinde at finde en løsning, der sikrede, at det ikke kunne lade sig gøre at etablere et ‘bøsseregister’ ud fra de registrerede data.

PLO har tidligere på måneden meldt ud, at organisationen modstræbende var gået med til at lave en sådan ordning, fordi parterne var blevet enige om en model, der sikrede, at vaccinerne blev indberettet til vaccinationsregistret uden om afregningen til regionerne – en afregning, mange ikke-læger kan følge med i.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby ærgrer sig.

»Det har desværre ikke været muligt at få lægerne til at tage opgaven på sig. Det kan jeg godt ærgre mig over, for det ville have været lidt mere praktisk for den enkelte, og vi taler om et lille pilotprojekt, der skulle give os flere erfaringer,« udtaler sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Kommentarer

 1. Det er da utroligt, at det atter er PLO, som på borgernes vegne er nødt til at tage kampen for at beskytte individer mod uønsket datadeling.
  Jeg tror ikke, mange unge mænd tager turen Hjørring – Århus 3 gange for at få gratis stik mod HPV.

 2. Og PLO er de onde, der “ikke vil tage opgaven på sig.” Sikken retorik! Havde lydt pænere med “vi kunne desværre ikke blive enige” og mere sandt. Det er jo ikke et spørgsmål om vilje men om de nærmere omstændigheder.

 3. ‪Kære ETN‬
  ‪PLO hjælper mere end gerne til.‬
  ‪Blot ikke med et “bøsseregister”‬
  ‪Styr med dit hjerte, ETN.‬
  ‪Det er ikke så svært.‬
  Du vil vel ikke huskes som registerminister?

 4. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby ærgrer sig over at praktiserendelæger ikke vil påtage sig opgaven med at HPV-vaccinere “drenge der er til drenge” og dermed oprette et “bøsseregister” – det viser desværre hvor lidt alvorligt sundhedsministeren tager registreringen af sundhedsdata.

Skriv kommentar