Hans Beier Ommen
Foto: Lasse Lange

Fejlslagen kemo mod leukæmi kan identificeres meget tidligt Ved at se på akut leukæmis klon-arkitektur kan man meget tidligt se, om kemoterapi virker på en given patient.

ATLANTA, GEORGIA (Dagens Medicin) – Allerede efter første serie kemoterapi mod akut myeloid leukæmi kan man identificere de patienter, hvor behandlingen ikke bærer frugt.

Det fremgår af resultater, som Hans Beier Ommen, phd. og læge på Aarhus Universitetshospital, har fremlagt på årets ASH-kongres, der i disse dage løber af stablen i Atlanta.

»Vores resultater viser, at man ved at se på klonerne af sygdommen meget tidligt kan finde ud af om den ordinerede kemoterapi har den ønskede effekt,« siger Hans Beier Ommen, der har deltaget i projektet og præsenterer resultaterne på vegne af førsteforfatter Anita Tranbjerg Simonsen, der er phd.-stipendiat og for nyligt er vendt tilbage fra barsel.

Forskerne har fulgt en gruppe på 25 patienter med akut myeloid leukæmi. Ved hjælp af knoglemarvsprøver analyserede de herefter sygdommens udvikling i løbet af den første serie kemoterapi.

I tre af patienterne udviklede der sig, stik imod hensigten med behandlingen, nye kloner af sygdommen i løbet af den første serie kemoterapi. Alle tre døde inden for et halvt år.

»Det viser, at udviklingen i sygdommens klon-arkitektur i patienten kan give en tidlig indikation om, hvorvidt behandlingen har den ønskede effekt,« siger Hans Beier Ommen.

»Med andre ord er der en gruppe patienter, hvor vi kan se, at kemoterapien ikke kommer til at gå godt. Det er en logisk konklusion, men det er først nu, at det har vist sig, at det faktisk forholder sig sådan.«

Det har i forvejen været kendt, at omfanget af den sygdom, der var i kroppen efter første serie kemo kunne give en indikation på, hvor god en effekt kemoen har.

»Vi har dog ønsket at afprøve en mere raffineret metode til at lave en prognose af, hvordan behandlingen kommer til at virke,« siger Hans Beier Ommen.

Hvilken effekt den nye viden kommer til at få, er dog svært at sige.

»Det er småt med alternativer til kemoterapi. Alligevel er det nok en gruppe patienter, hvor man må tage en snak om, hvorvidt kemoterapi er det rigtige,« sige Hans Beier Ommen.

»I første omgang vil det dog være nødvendigt at lave et forsøg i en større skala,« forklarer forskeren.

»Men om det på sigt er noget, der kan få betydning for den kliniske behandling eller blot vil bidrage til vores almindelige forståelse af sygdommen, må tiden vise,« siger Hans Beier Ommen.

Skriv kommentar