Er det rationelt at indføre screening for abdominalt aortaaneurisme i Danmark? Der er brug for en nøjere granskning af udviklingen i rumperede abdominale aortaaneurismer (AAA) og død af AAA i Danmark gennem de sidste 25 år, før en beslutning om indførelse af screening for AAA kan tages, skriver professor emeritus Torben Jørgensen og professorerne John Brodersen og Karsten Juhl Jørgensen.

Sundhedsstyrelsen har indstillet til Sundhedsministeriet, at der indføres et nationalt screeningsprogram for abdominalt aortaaneurisme (AAA) (udposning på legemspulsåren) til mænd i alderen 65 år. Det er beregnet, at den årlige udgift vil beløbe sig til 21 mio. kr. Dansk Karkirurgisk Selskab har beregnet, at indførelse af et sådant screeningsprogram årligt vil redde ca. 200 mænd fra at dø på grund af bristet AAA.  Men der er gode grunde til at kigge nærmere på præmisserne for Sundhedsstyrelsens indstilling og Dansk Karkirurgisk...

[reblex id='746785']

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind