Akut myeloid leukæmi (AML) er den mest almindelige form for leukæmi blandt voksne, og omkring 25 pct. af alle nydiagnosticerede patienter med AML er bærere af FLT3-IDT-mutationen. FLT3-IDT+ er en driver for sygdomsprogression og også forbundet med høj leukæmisk byrde, hvilket leder til dårligere prognose, kortere overlevelse og større risiko for tilbagefald. Der kan dog være godt nyt på vej til patientgruppen. I QuANTUM-first-studiet, der netop er blevet præsenteret data fra på den årlige kongres for European Hematology Association (EHA),...
Ældre AML-patienter får færre bivirkninger af decitabine sammenlignet med konventionel kemoterapi Ældre patienter med akut myeloid leukæmi kan blive ramt hårdt af bivirkninger ved behandling med konventionel kemoterapi. Nyt studie viser, at behandling med decitabine kommer med nogenlunde samme effekt som konventionel kemoterapi på sygdommen, men med færre bivirkninger.
Skriv en kommentar
Overlæge: Medicinrådets beslutning er godt nyt for skrøbelige AML-patienter Medicinrådet har godkendt behandling med kombinationen af venetoclax og subkutan azacitidin som førstelinjebehandling til skrøbelige patienter med AML. Det glæder dansk overlæge, som forklarer, at rigtig mange patienter vil få gavn af kombinationsbehandlingen.
Skriv en kommentar
Hyppig genvariant laver rod i kroppens jernbalance og øger risikoen for infektioner Cirka én ud af 300 af alle nordeuropæere har to kopier af en genvariant, der gennem ubalance i kroppens jernniveauer øger risikoen for at blive indlagt med en infektion. Genvarianten øger især risikoen for farlige infektioner.
Skriv en kommentarNy CAR-T-celleterapi viser lovende takter til patienter med myelomatose CAR-T-celleterapier bliver ved med at revolutionere behandlingen af blodkræft, og nu viser data med et nyudviklet lægemiddel særdeles gode resultater, især for patienter med myelomatose.
Skriv en kommentarOverlæge: Overbevisende venetoclax-resultater bør have betydning for Medicinrådets vejledninger Patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) med og uden komorbiditeter har god gavn af behandling med venetoclax. Data præsenteret på EHA bør have betydning for Medicinrådets vejledninger på området, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Højdosis kemoterapi ved lymfom øger risikoen for senere hjertesvigt Ny dansk forskning præsenteret på EHA finder, at nogle patienter, som har været i behandling for lymfom med højdosis kemoterapi, får permanente skader på hjertet og dermed forhøjet risiko for hjertesvigt resten af livet.
Skriv en kommentar
Blodsygdomme: Pårørendeambassadører giver mening i en klinisk kontekst Pårørende til patienter med blodsygdomme kan få gavn af at tale med andre pårørende. Nyt studie peger på, hvordan det kan fungere i en klinisk kontekst.
Skriv en kommentar
Flotte danske bidrag på EHA 2021 Årets store kongres for European Hematology Association er nået sin ende, og danske forskere har bidraget til kongressen med både fase 3-studier og registerstudier i verdensklasse.
Skriv en kommentarDaratumumab som vedligeholdelsesbehandling forlænger overlevelsen efter stamcelletransplantation ved knoglemarvskræft Daratumumab som vedligeholdelsesbehandling til patienter efter autolog stamcelletransplantation viser lovende resultater. Dog er effekten af daratumumab som vedligeholdelsesbehandling afhængig af tidligere behandlinger.
Skriv en kommentar
CHIP associeres med nedsat nyrefunktion i stor befolkningsundersøgelse Mutationer associeret med de kroniske myeloproliferative neoplasier ser ud til at kunne reducere nyrefunktionen, allerede inden en diagnose bliver stillet.
Skriv en kommentar
Fase 3-studie med behandling mod sjælden blodsygdom viser lovende resultater Nyt lægemiddel viser særdeles lovende resultater hos patienter med en række medfødte blodsygdomme, som der i dag ikke findes gode behandlinger mod. Dansk overlæge bag studiet er meget positiv over resultaterne.
Skriv en kommentar