Dronningen uddeler priser til rutineret gigtforsker og ungt forskningstalent
Professor og overlæge Ellen-Margrethe Hauge modtager Dronning Ingrids Forskerpris på 100.000 kroner. Den unge forsker Rasmus Westermann modtager desuden et særligt forskningsstipendium på knap en mio. kr. for at være et ekstraordinært stort forskningstalent.Foto: Jacob Ljørring / Privatfoto

Dronningen uddeler priser til rutineret gigtforsker og ungt forskningstalent H.M. Dronningen uddeler Dronning Ingrids Forskerpris til Aarhus-gigtforsker og et særligt forskningsstipendium til et ungt forsknings-talent. Priserne skal anerkende godt arbejde og inspirere unge forskere til at kaste sig over arbejde med gigtsygdomme, siger direktør i Gigtforeningen.

To store profiler inden for gigtforskning modtager i dag priser for deres arbejde. Her er tale om professor og overlæge Ellen-Margrethe Hauge, som modtager Dronning Ingrids Forskerpris på 100.000 kroner. Den unge forsker Rasmus Westermann modtager desuden et særligt forskningsstipendium på knap en mio. kr. for at være et ekstraordinært stort forskningstalent.

Professor og overlæge Ellen-Margrethe Hauge fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital modtager Dronning Ingrids Forskerpris for et usædvanligt stort bidrag til forskning i udviklingen af leddegigt. Senest har hun sammen med sit team sat sig for at scanne 2.000 leddegigtpatienters hjerter i forsøget på at forstå, hvorfor mange leddegigtpatienter dør for tidligt af hjertekar-problemer.

Jeg vil gøre mit allerbedste for at leve op til anerkendelsen

Ellen-Margrethe Hauge, professor og overlæge

»Det er kæmpestort at modtage Dronning Ingrids Forskerpris. Den er jeg meget glad og stolt over, og jeg vil gøre mit allerbedste for at leve op til anerkendelsen. Der er så mange flere ting, vi skal vide om leddegigt, så vi kan opdage sygdommen tidligere, end vi kan i dag, og være med til at øge både kvaliteten og antallet af leveår for patienterne,« siger Ellen-Margrethe Hauge.

Også direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind glæder sig over tildelingen af prisen og kalder Ellen-Margrethe Hauges arbejder for vigtigt for patienterne.

»Leddegigt kan være en livsødelæggende sygdom for den enkelte. Nogle bliver hjulpet for sent, nogle bliver aldrig smertelindret og må leve begrænset. Andre igen dør for tidligt,« siger Mette Bryde Lind. 

Ungt forskningstalent vil give gigtpatienter et bedre liv

Rasmus Westermann, der næsten lige er blevet uddannet læge, har selv haft gigt inde på livet, da han som 13-årig fik konstateret børnegigt. Det fik ham til i en tidlig alder at beslutte sig for den medicinske levevej. Han modtager i dag i forbindelse med prisuddelingen et særligt forskningsstipendium på knap en mio. kr. og bliver dermed anerkendt som et ekstraordinært forskningstalent. 

Jeg er meget optaget af, at du som gigtpatient får ren besked om, hvad den behandling, du bliver tilbudt, kan indebære

Rasmus Westermann, læge

Rasmus Westermann vil forske i bivirkningerne ved biologisk behandling, som anvendes mod inflammatoriske gigtformer som bl.a. leddegigt. Behandlingen med biologiske præparater er et kvantespring for patienterne, men mistænkes også for at øge risikoen for at udvikle kræft. Pengepræmien gør det muligt for den unge forsker at skrive sin ph.d. 

»Jeg vil gerne bidrage til, at gigtpatienter får den bedst mulige behandling og det bedst mulige liv. Men jeg er også meget optaget af, at du som gigtpatient får ren besked om, hvad den behandling, du bliver tilbudt, kan indebære,« siger Rasmus Westermann

Det særlige forskningsstipendium er en gave fra Gigtforeningen i forbindelse med Dronningens 80 års fødselsdag og uddeles kun denne ene gang. Alligevel håber direktør for Gigtforeningen, Mette Bryde Lind, at prisen vil inspirere andre unge forskere til at kaste sig over gigtsygdomme, der berører mere end hver ottende dansker.

H.M. Dronningen overrækker hvert år i forbindelse med Den Internationale Gigtdag Dronning Ingrids Forskerpris sammen med 100.000 kr. til en markant gigtprofil. Prisen blev i sin tid stiftet i anledningen af Dronning Ingrids 25 års jubilæum som Gigtforeningens protektor. Dronningen har sidenhen overtaget sin mors protektion.

 

Skriv kommentar